10 niesamowitych właściwości gujawy

Gujawa należy do rodziny mirtowatych i obejmuje ponad 100 gatunków tropikalnych drzew. Ten smaczny owoc wywodzi się z Meksyku, Ameryki Środkowej i północnych regionów Ameryki Południowej. Najpopularniejszym jej rodzajem jest gruszka jabłkowa. Liście gujawy są twarde, ciemne i mają owalny kształt. Ich długość waha się między 5 a 15 cm. Kwiaty tego owocu są białe, mają 5 płatków i liczne pręciki. Gujawa posiada bardzo mocny, charakterystyczny zapach, który może być porównany do skórki cytryny. Skórka jest gorzka w smaku, jednak w niektórych odmianach jest ona słodka i miękka. Z kolei miąższ jest słodki bądź kwaśny. Zależy to od koloru owocu.

Owoc guawy
Owoc guawy© Photogenica

Sposoby na użycie gujawy

Sok z guawy
© Photogenica

Miłośnicy jedzenia wiedzą w jaki sposób można użyć gujawy w różnych potrawach. Napój z gujawy o nazwie Agua Fresca jest bardzo popularny w Meksyku. Sok z gujawy bardzo często używany jest do sosów, słodyczy, suszonych przekąsek, batoników z owoców czy deserów! W wielu krajach owoc ten spożywany jest w surowej postaci, z kolei w innych regionach świata można spotkać się z jego wersją z dodatkiem soli i pieprzu. Gujawa jest narodowym owocem w okresie zimowym w Pakistanie. Na Filipinach dojrzała gujawa używana jest jako dodatek, podczas gotowania owsianki oraz rodzimych potraw. Jest ona zazwyczaj spożywana wraz ze słodkimi lub kwaśnymi suszonymi i sproszkowanymi śliwkami. Sok z gujawy jest bardzo popularny w wielu krajach oraz używany w sałatkach owocowych.

Gujawa zawiera dużą ilość pektyn i używana jest do produkcji słodyczy, przetworów, żelków, dżemów oraz marmolady. Jest ona jednak czymś więcej niż tylko smacznym owocem. Naładowana jest składnikami odżywczymi, które nadają jej właściwości medycznych. Jedząc ten owoc lub dodając go do innych potraw jako dodatek, sprawiasz, że twoje ciało pozostaje zdrowe i piękne.

Największe zalety gujawy

Owoce guawy
© Photogenica

Gujawa posiada bardzo dużą ilość składników odżywczych, przez co zapewnia wiele zdrowotnych właściwości.

Odporność:

Gujawa jest najlepszym źródłem witaminy C. Zawiera ona aż 228 mg tej witaminy, co równą się 338% RDA dziennego jej zapotrzebowania. Witamina C jest antyoksydantem, który wzmacnia system odpornościowy, który chroni organizm przed przeziębieniami, kaszlem czy grypą.

Właściwości przeciwnowotworowe:

Właściwości przeciwnowotworowe
© Photogenica

Gujawa zawiera dużą ilość likopenu, który jest związkiem wywodzącym się z grupy karotenów. Likopen posiada właściwości przeciwnowotworowe, które chronią między innymi przed rakiem prostaty.

Ochrona przed rakiem:

Bogata w antyoksydanty
© Photogenica

Gujawa jest bogata w antyoksydanty, składniki odżywcze oraz flawonoidy, które chronią nas przed rakiem. Witamina C z kolei chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki DNA, które mogą przekształcić się w komórki rakowe. Gujawa dzięki zawartości likopenu, chroni także przed rakiem jelita grubego, skóry, prostaty, żołądka, jamy ustnej, piersi, ust oraz płuc.

Reguluje ciśnienie krwi:

Reguluje ciśnienie krwi
© Photogenica

Gujawa zawiera dużą ilość potasu, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom sodu oraz elektrolitów w organizmie. Obniża on przez to wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.

Zwiększa produkcję krwi:

Zwiększa produkcję krwi
© Photogenica

Gujawa zawiera witaminy E, K, kwas pantotenowy, witaminę B6, niacynę, kwas foliowy oraz minerały takie jak miedź i mangan, które pomagają w produkcji krwi. Witamina C zwiększa z kolei wchłanialność żelaza.

Właściwości spowalniające starzenie:

Spowalnia starzenie
© Photogenica

Przyspieszony proces starzenia może być spowodowany zanieczyszczeniami, paleniem czy promieniowaniem UV. Twój organizm starzeje się, ponieważ dostają się do niego wolne rodniki, które spowodowane są dużym stresem oksydacyjnym, który z kolei powodują zanieczyszczenia. Jednak antyoksydanty znajdujące się w gujawie, niszczą je, dzięki czemu spowalniają proces starzenia.

Cukrzyca:

Zmniejsza poziom cukru
© Photogenica

Gujawa jest bogata w błonnik, który zmniejszają poziom cukru oraz pomaga cukrzykom utrzymać kontrolę nad swoim zdrowiem.

Leczy stany zapalne:

Syrop z guawy
© Photogenica

Gujawa wraz z ekstraktem z jej liści posiada właściwości przeciwzapalne. Osoby cierpiące na przewlekły ból, mogą użyć tego owocu, aby zmniejszyć stan zapalny.

Poprawia zdrowie oczu:

Zdrowe oczy
© Photogenica

Gujawa zawiera witaminę A, która znana jest z tego, że poprawia zdrowie oczu. Dzięki zawartości antyoksydantów, owoc ten również chroni twoje oczy przed wolnymi rodnikami czy uszkodzeniem siatkówki. Tak więc gujawa może poprawić wzrok oraz ochronić oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Poprawia zdrowie skóry:

Pasta z guawy
© Photogenica

Dzięki zawartości witaminy A, gujawa pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Witamina ta odżywia ją i chroni przed wolnymi rodnikami. Owoc ten może być przydatny do leczenia takich schorzeń, jak na przykład trądzik.

Wciąż trwają prace badawcze nad poznaniem właściwości owoców, liści oraz skóry gujawy. W niektórych krajach używana jest ona do leczenia biegunki czy gorączki.

Można ją spożywać w surowej postaci lub jako dżem. Ważne w tym wypadku jest włączenie jej do swojej diety. Ze swoimi zdrowotnymi właściwościami, gujawa może stać się twoim partnerem w drodze do lepszego zdrowia!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas