10 niesamowitych zalet jedzenia buraków

Buraki są jednym z najbardziej niedocenianych warzyw na świecie. Jednak te bordowe cuda zawierają zdecydowanie więcej zdrowych składników odżywczych niż inne produkty roślinne, które spożywamy częściej. Być może jednym z powodów ich niewielkiej popularności w supermarketach jest dziwny, dość specyficzny wygląd. Najwyższy czas przypomnieć sobie podstawową zasadę - liczy się to, co można znaleźć w środku. W buraku kryje się bowiem prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Warto poznać 10 podstawowych korzyści, które zapewni nam regularne jedzenie tych niesamowitych warzyw.

Buraki właściwości odżywcze
Buraki właściwości odżywcze© Photogenica

Poprawiają funkcjonowanie mózgu

Buraki a funkcjonowanie mózgu
© Photogenica

Wszyscy kochamy tę część naszego ciała. Dobrze funkcjonujący mózg pomaga nam w szybszym realizowaniu zadań, utrzymuje naszą czujność i prawidłowy czas reakcji.

Jedną z korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania buraków jest ich fantastyczny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Potrafią one zwiększyć przepływ krwi do tego niezwykle ważnego narządu. Sprawia to, że staniemy się bardziej produktywni. W dłuższej perspektywie jedzenie buraków może zahamować też rozwój demencji oraz zminimalizować jej objawy.

Pomagają powstrzymać raka

Buraki a rak
© Photogenica

Gdy pyta się ludzi, czego obawiają się najbardziej, wielu najczęściej odpowiada: starości, bezdomności i śmierci spowodowanej chorobą nowotworową.

Choroba nowotworowa to przerażające, ale wyjątkowo realne zagrożenie. Mamy jednak dobrą wiadomość - istnieją sposoby, które mogą obniżyć ryzyko jej pojawienia się. Jedną z nich jest regularne jedzenie buraków. Swoiste połączenie przeciwutleniaczy i cząsteczek przeciwzapalnych pozwalają tym warzywom skutecznie niwelować zagrożenie pojawienia się raka jelita grubego, żołądka, płuc, piersi i układu nerwowego.

Poprawiają stan zdrowia naszych kości

Buraki a zdrowe kości
© Photogenica

Często słyszymy o wyniszczających chorobach, które dręczą nasze społeczeństwo. Najczęściej wymieniane są choroby nowotworowe, cukrzyca oraz ... osteoporoza.

Zdrowie kości jest rzeczywiście jednym z głównych problemów na całym świecie. Wielu ludzi nie spożywa wystarczających ilości wapnia, który odpowiada za stan naszych zębów i kości. Okazuje się, że korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia buraków obejmują również wzmocnienie kości - są one bogatym i smacznym źródłem wapnia. Zawierają również miedź, mangan, magnez i witaminę C - składniki niezwykle ważne dla rozwoju mocnych kości i zębów. Naprawdę warto się do nich przekonać.

Są dobre na trawienie

Buraki a trawienie
© Photogenica

Niektórzy z nas mogą wstydzić się przyznać do problemów z trawieniem. W rzeczywistości jednak wielu z nas cierpi na podobne dolegliwości. Istnieje jednak naprawdę świetny sposób na złagodzenie wzdęć, zaparć i objawów nietolerancji pokarmowej.

Buraki zawierają w sobie substancję zwaną betainą, która poprawia zdrowie przewodu pokarmowego. Przyczynia się do zwiększenia produkcji kwasów żołądkowych, co znacząco redukuje wymienione powyżej dolegliwości. Betaina pozwala również na efektywniejsze i łatwiejsze wchłanianie składników pokarmowych.

Poprawiają kondycję skóry i włosów

Buraki wartości odżywcze
© Photogenica

Jedną z rzeczy, która denerwuje wielu ludzi jest szorstka, niezdrowa skóra i włosy. Wszyscy chcemy przecież wyglądać pięknie i utrzymać ten stan tak długo, jak to tylko możliwe. Wprowadzenie buraków do naszej codziennej diety, to naprawdę prosty sposób na utrzymanie zdrowia naszej skóry i włosów. Są one bogate w przeciwutleniacze, które powstrzymują uszkodzenia komórek oraz DNA. Buraki są również bogate w krzemionkę - związek poprawiający jakość skóry oraz zapewniający siłę i witalność naszym włosom.

Buraki jako afrodyzjak

Buraki jako afrodyzjak
© Photogenica

Gdy starożytni Rzymianie mieli ochotę na igraszki w pościeli, stosowali odrobinę anyżu lub buraków. Natomiast gdy mieli ochotę na wyjątkowo swawolny dzień stosowali je jednocześnie.

Naukowcy potwierdzili rolę, jaką odgrywają buraki w produkcji hormonów płciowych. Doszli również do wniosku, że występujące w nich duże ilości boru, pomagają wprowadzić nas w bardziej "rozrywkowy" nastrój.

Są dobre dla naszego zdrowia psychicznego

Buraki a zdrowy mózg
© Photogenica

Jest to kolejna z niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia buraków. Jak wspominaliśmy wcześniej, zawierają one związek zwany betainą. Ciężko o lepszy, naturalny środek, który podniesie nas na duchu i odpędzi wszystkie smutki. Betaina stosowana jest powszechnie w leczeniu depresji. Buraki zawierają również tryptofan - związek, który zapewnia nam poczucie spokoju.

Poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego

Buraki a odporność
© Photogenica

Zakażenia potrafią być wyjątkowo irytujące - zwłaszcza, gdy trwają zaskakująco długo. Dobrym przykładem jest tu ból gardła. W "typowych" przypadkach powinien trwać on 1-2 dni. Niektórzy z nas wiedzą jednak aż za dobrze, że dolegliwość ta może męczyć nas nawet ponad tydzień!

Jeśli chcemy zapewnić naszemu układowi odpornościowemu więcej mocy do zwalczania infekcji, warto zjeść kilka buraków… Pełne są one witamin i składników odżywczych, które wzmacniają cały organizm. Regularne jedzenie tych warzyw zapewni nam mocny i prawidłowo funkcjonujący system odpornościowy.

Są korzystne dla wątroby

Buraki a wątroba
© Photogenica

Wszyscy powinniśmy co pewien czas pomyśleć o detoksykacji wątroby - zwłaszcza po obfitujących w drinki weekendach. Prostym i smacznym sposobem na jej oczyszczenie jest jedzenie buraków lub picie przyrządzonego z nich soku.

Buraki są bogate w betacyjaniny, które skutecznie wypłukują wszystkie paskudne toksyny z naszej wątroby i zapobiegają gromadzeniu się złogów tłuszczowych. Jeśli więc nie czujesz się najlepiej po mocno zakrapianej nocy, dobrym pomysłem może okazać się koktajl ze świeżych buraków. Powinien postawić cię na nogi bardzo szybko.

Są dobre dla nienarodzonego dziecka

Buraki a ciąża
© Photogenica

Nienarodzone dzieci są całkowicie uzależnione od naszej diety. Oznacza to, że jeśli chcemy dbać o ich zdrowie, musimy stale uważać, jakie produkty spożywamy.

Buraki zawierają kwas foliowy, który jest niezbędny do wytwarzania rdzenia kręgowego u nienarodzonego dziecka. Lekarze zgodnie twierdzą, że są one jednym z kluczowych warzyw, które należy jeść podczas ciąży. Kwas foliowy pomaga również zmniejszyć ryzyko wystąpienia rozszczepu kręgosłupa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas