10 niezwykłych właściwości zdrowotnych ogórka
Jeśli chcesz, by twoja dieta była zdrowsza i pragniesz dodać do niej więcej warzyw, nie zapomnij o ogórku. Są one szeroko używane w dietach tradycyjnych, jak również w kosmetyce z jednego powodu: korzystnie wpływają na nasze zdrowie. W niniejszym artykule zajmiemy się następującymi korzyściami: działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, oczyszczające z toksyn i odpadów, działanie łagodzące podrażnienia skóry oraz przeciwdziałanie zaparciom. Oto 10 korzyści zdrowotnych ogórka w szczegółach.
Nawadnia
Ogórki w 95,2 procentach składają się z wody, co oznacza, że 150 g ogórka zawiera 142 ml wody. To już około 26 procent naszego dziennego zapotrzebowania na wodę przyjmowaną w pokarmach.
Korzystnie działa na pracę serca
Ogórki zawierają potas (152 mg na szklankę), co może pomóc w obniżeniu ciśnienia. Najnowsze badania nad przyjmowaniem potasu pokazują, że wyższe przyjmowanie tego składnika „związane jest z niższym odsetkiem udarów. Mogą też zmniejszać ogólne ryzyko chorób sercowo – naczyniowych”. Szacuje się, że zaledwie 2% dorosłych osób przyjmuje rekomendowaną dawkę dzienną 4 700 mg. Jedzenie ogórków jest łatwym sposobem na rozpoczęcie zwiększania konsumpcji potasu.
Chroń mózg przed chorobami neurologicznymi
Zarówno w ogórkach, jak i w truskawkach i winogronach zawarta jest substancja przeciwzapalna o nazwie fizetyna. Ostatnio zauważono, że fizetyna odgrywa ważną rolę w pracy mózgu: „zmniejsza wpływ chorób neurologicznych związanych z wiekiem na funkcjonowanie mózgu”, a ponadto utrzymuje funkcje poznawcze u osób z chorobą Alzheimera.
Chroni skórę przed oznakami starzenia
Istnieje powód, dla którego ogórki stosowane są do pielęgnacji skóry: wykazują skuteczność w przeciwdziałaniu zmarszczkom w produktach kosmetycznych, chroniąc skórę przed procesami starzenia.
Walczy ze stanami zapalnymi w organizmie i zmniejsza ryzyko raka
Ogórki mogą pomóc w zmniejszeniu odpowiedzi organizmu na stan zapalny. Zawierają polifenole zwane lignanami, które mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów i chorób sercowo – naczyniowych. Zawierają również odżywcze składniki roślinne zwane kukurbitacynami, które mają właściwości przeciwnowotworowe: „Naukowcy orzekli już, że kilka różnych cech sygnalizujących rozwój i przetrwanie komórek nowotworowych może być zatrzymanych poprzez działanie kukurbitacyn”.
Łagodzi ból
Flawonoidy, substancje o działaniu przeciwzapalnym, oraz taniny zawarte w ogórku wykazują działanie blokujące uwalnianie wolnych rodników w organizmie oraz zmniejszanie bólu.
Jak mówi tradycja, spożywanie tego warzywa zmniejsza bóle głowy; jego nasiona mają działanie chłodzące i moczopędne. Sok z ogórka używany jest jako substancja odżywcza i łagodząca podrażnienie w tonikach przeciwtrądzikowych.
Łagodzi nieprzyjemny oddech
Nieprzyjemny oddech spowodowany jest zwykle rozwojem bakterii w ustach. Warzywa bogate we włókna i wodę, jak ogórki, mogą zwiększyć produkcję śliny, co z kolei wspomaga wypłukanie bakterii powodujących brzydki oddech.
Chroni kości
Ogórki są dobrym źródłem witaminy K: jedna jego szklanka zawiera 22% rekomendowanej dawki spożycia tej witaminy. Jest ona ważna dla zdrowia kości, ponieważ jej niski poziom w organizmie związany jest z podwyższonym ryzykiem złamania kości. Witamina K jest również ważna we wspomaganiu absorpcji wapnia w kościach.
Przeciwdziała zaparciom
Ogórki zawierają dużo wody, a w ich skórce znajdziemy włókna nierozpuszczalne w wodzie. Zarówno woda, jak i włókna wspomagają ruch pożywienia przez układ pokarmowy, pomagając w przeciwdziałaniu zaparciom.
Utrzymują odpowiednią wagę
Ogórki mają bardzo mało kalorii (16 na szklankę) i zawierają dużo błonnika pokarmowego w skórce. Produkty, które cechują te zalety, pomagają w utrzymaniu odpowiedniej wagi.