10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Patelnia ziemniaczano-warzywna

  • 250 g ziemniaków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 gałązka tymianku
  • 150 g zielonej fasolki (mrożonej)
  • pół łyżeczki oleju
  • 25 g wędzonej szynki
  • 25 g sera feta
 
 123RF/PICSEL

Solidna zupa ziemniaczana

  • włoszczyzna (ok. 200 g selera, 200 g marchewki, 100 g pietruszki, 200 g pora)
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu
  • pęczek zielonej cebulki
  • sól, pieprz, cukier
  • gałka muszkatołowa
 
 123RF/PICSEL

Kanaryjskie ziemniaczki z zielonym mojo

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki soli morskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • po pęczku kolendry i pietruszki
  • 5 g kminu
  • 120 ml + 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek octu
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 5 pomidorów
  • 1 mała cebula
  • pieprz,
  • cukier
 
 123RF/PICSEL

Ziemniaki w zielonym sosie z jajkami

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • 6 jaj
  • ok. 250 g ziół (np. natka pietruszki, zielona cebulka, kolendra, koperek, rzeżucha)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • pieprz, cukier
 
 123RF/PICSEL

Ziemniaczki-praliny

  • 1800  g małych ziemniaków
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g szynki w plasterkach
  • 200 g creme fraiche
  • koperek
  • marynowany zielony pieprz i winogrona do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

Ziemniaki z rozmarynem i solą morską

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 
 123RF/PICSEL

Ziemniak z krewetkami

  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki kwaśnej śmietanki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 75 g krewetek
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100 g różnych sałat
  • 100 g ogórka sałatkowego
 
 123RF/PICSEL

Patelnia ziemniaczano-grzybowa

  • 250 g ziemniaków
  • 30 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 50 g boczniaków
  • 50 g pieczarek
  • 2 zielone cebulki
  • gałązka rozmarynu
  • 1 pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka creme fraiche

Przygotowanie:

 
 123RF/PICSEL

Szybka patelnia ziemniaczano-cebulowa

  • 750 g małych ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 50 g bekonu
  • 1 łyżkę oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¾ l bulionu
  • torebka zupy cebulowej
  • łyżka listków szałwii
  • 40 g tartego parmezanu
 
 123RF/PICSEL

Zupa ziemniaczano-rukolowa

  • 300 g ziemniaków
  • pęczek 100 g rukoli
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 cebula
  • 1-2 łyżka oleju
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 50 g śmietany
  • sól, pieprz
  • 1-2 tartego parmezanu
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?