Reklama

Reklama

10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

Szybkie, proste, tanie i bardzo smaczne dania z ziemniaków, które przygotujesz w pół godziny!



Patelnia ziemniaczano-warzywna

Składniki na jedną porcję:

  • 250 g ziemniaków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 gałązka tymianku
  • 150 g zielonej fasolki (mrożonej)
  • pół łyżeczki oleju
  • 25 g wędzonej szynki
  • 25 g sera feta
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Z tymianku oberwać listki i posiekać je. Zieloną fasolkę gotować 8 minut w osolonej wodzie. Olej rozrzać na patelni i smażyc ziemniaki ok. 10 minut, dodać odcedzoną fasolkę, pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę i tymianek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Podawać posypane pokruszoną fetą.

Reklama

 Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

 

Solidna zupa ziemniaczana

 Składniki na 4 porcje:

  • włoszczyzna (ok. 200 g selera, 200 g marchewki, 100 g pietruszki, 200 g pora)
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu
  • pęczek zielonej cebulki
  • sól, pieprz, cukier
  • gałka muszkatołowa
 Przygotowanie:

Warzywa i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, zalać bulionem, i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać pokrojony szczypior. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i gałką muszkatołową.

Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

 

Kanaryjskie ziemniaczki z zielonym mojo

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki soli morskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • po pęczku kolendry i pietruszki
  • 5 g kminu
  • 120 ml + 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek octu
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 5 pomidorów
  • 1 mała cebula
  • pieprz,
  • cukier
 Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, umieścić w garnku, zalać do połowy wodą, posypać solą, zagotować. Pomiędzy garnek i pokrywkę włożyć czystą ściereczkę. Ziemniaki gotować na mocnym ogniu 20 minut (woda powinna odparować) czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać kmin, 120 ml oleju i 3 łyżki octu i zmiksować wszystko blenderem. Doprawić solą, posypać pokrojoną w cienkie krążki papryczką chili. Pomidory pokroić na ósemki, cebulę pokroić w kostkę. 2 łyżki octu doprawić solą, pieprzem i octem, dodać 2 łyżki oleju. Cebulę i pomidory wymieszać z sosem. Ziemniaki podawać jeszcze gorące z sałatką i zielonym mojo.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Ziemniaki w zielonym sosie z jajkami

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • 6 jaj
  • ok. 250 g ziół (np. natka pietruszki, zielona cebulka, kolendra, koperek, rzeżucha)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • pieprz, cukier
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Zioła posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać. Z 2 jajek wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Białko drobno pokroić. Zioła, cebulę, żółtka i białko umieścić w misce. Dodać ocet, olej, śmietanę i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki odcedzić, pozostałe jajka poprzekrawać i podawać z ziemniakami sosem.
Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

 

Ziemniaczki-praliny

Składniki na 6-8 porcji:

  • 1800  g małych ziemniaków
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g szynki w plasterkach
  • 200 g creme fraiche
  • koperek
  • marynowany zielony pieprz i winogrona do dekoracji
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Z każdego ziemniaka ściąć plaster tak, aby powstała płaska powierzchnia. Na ziemniakach układać:  łososia, pokrojony w kostkę ser i szynkę. Nakładać po kleksie creme fraiche. Dekorować koperkiem (łososia), zielonym pieprzem (szynkę) i poprzekrawanymi winogronami (ser). Układać w foremkach do muffinek.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Ziemniaki z rozmarynem i solą morską

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wyszorować i poprzecinać wzdłuż. Igiełki rozmarynu pokroić. Wyłożoną papierem do pieczenia blachę posypać solą i rozmarynem. Ziemniaki ułożyć na blasze powierzchnią cięcia do góry. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. W połowie czasu pieczenia obrócić. Dekorować rozmarynem.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal


Ziemniak z krewetkami

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki kwaśnej śmietanki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 75 g krewetek
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100 g różnych sałat
  • 100 g ogórka sałatkowego
 Przygotowanie:

Ziemniaka gotować ok. 25 minut. Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki i koperek. Na sos do sałaty: sok pozostały z cytryny doprawić solą i pieprzem, dodać olej. Ogórek pokroić w plasterki i wymieszać z salatą, skropić sosem do sałaty. Ziemniaka przeciąć wzdłuż. Nałożyć sos krewetkowy. Podawać z sałatką.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal


Patelnia ziemniaczano-grzybowa

Składniki na 1 porcję:

  • 250 g ziemniaków
  • 30 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 50 g boczniaków
  • 50 g pieczarek
  • 2 zielone cebulki
  • gałązka rozmarynu
  • 1 pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka creme fraiche

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na patelni na chrupko, zdjąc z patelni. Do pozostałego tłuszczu dodać olej i smażyć na tym ziemniaki przez 10 minut, posolić. Grzyby poprzekrawać, cebulkę pokroić, z rozmarynu oberwać listki. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków, doprawić, dodać ziarenka pieprzu, smażyć dalsze 5-8 minut. Posypać skwarkami, podawać z odrobiną creme fraiche.

 Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

 

 

Szybka patelnia ziemniaczano-cebulowa

Składniki na 4 porcje:

  • 750 g małych ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 50 g bekonu
  • 1 łyżkę oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¾ l bulionu
  • torebka zupy cebulowej
  • łyżka listków szałwii
  • 40 g tartego parmezanu
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pieczarki poprzekrawać. Bekon pokroić i uprażyć bez tłuszczu, odłożyć na bok. Do pozostałego tłuszczu dodać oleju. Smażyć ziemniaki i pieczarki przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy. Zalać bulionem, zagotować i wsypać zupę w proszku. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać szałwię i bekon. Posypać parmezanem.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal


Zupa ziemniaczano-rukolowa

 Składniki na 1 porcje:

  • 300 g ziemniaków
  • pęczek 100 g rukoli
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 cebula
  • 1-2 łyżka oleju
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 50 g śmietany
  • sól, pieprz
  • 1-2 tartego parmezanu
Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozgrzać w rondlu i na 2 łyżkach oleju przesmażyć ziemniaki, cebulę czosnek i rukolę. Zalać bulionem i gotować 10 minut pod przykryciem. 3-4 łyżki ziemniaków wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Do zupy dodać śmietanę i wszystko zmiksować. Zupę jeszcze raz podgrzać, doprawić solą i pieprzem i parmezanem. Podawać w głebokiim talerzu, dekorować ziemniakami i pokrojoną rukolą.

 

 

 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje