10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut
Szybkie, proste, tanie i bardzo smaczne dania z ziemniaków, które przygotujesz w pół godziny!

Patelnia ziemniaczano-warzywna
Składniki na jedną porcję:
- 250 g ziemniaków
- 1 mała czerwona cebula
- 1 gałązka tymianku
- 150 g zielonej fasolki (mrożonej)
- pół łyżeczki oleju
- 25 g wędzonej szynki
- 25 g sera feta
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Z tymianku oberwać listki i posiekać je. Zieloną fasolkę gotować 8 minut w osolonej wodzie. Olej rozrzać na patelni i smażyc ziemniaki ok. 10 minut, dodać odcedzoną fasolkę, pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę i tymianek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Podawać posypane pokruszoną fetą.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Solidna zupa ziemniaczana
Składniki na 4 porcje:
- włoszczyzna (ok. 200 g selera, 200 g marchewki, 100 g pietruszki, 200 g pora)
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu
- pęczek zielonej cebulki
- sól, pieprz, cukier
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Warzywa i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, zalać bulionem, i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać pokrojony szczypior. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i gałką muszkatołową.
Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

Kanaryjskie ziemniaczki z zielonym mojo
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki soli morskiej
- 3 ząbki czosnku
- po pęczku kolendry i pietruszki
- 5 g kminu
- 120 ml + 2 łyżki oleju
- 5 łyżek octu
- sól
- 1 papryczka chili
- 5 pomidorów
- 1 mała cebula
- pieprz,
- cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, umieścić w garnku, zalać do połowy wodą, posypać solą, zagotować. Pomiędzy garnek i pokrywkę włożyć czystą ściereczkę. Ziemniaki gotować na mocnym ogniu 20 minut (woda powinna odparować) czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać kmin, 120 ml oleju i 3 łyżki octu i zmiksować wszystko blenderem. Doprawić solą, posypać pokrojoną w cienkie krążki papryczką chili. Pomidory pokroić na ósemki, cebulę pokroić w kostkę. 2 łyżki octu doprawić solą, pieprzem i octem, dodać 2 łyżki oleju. Cebulę i pomidory wymieszać z sosem. Ziemniaki podawać jeszcze gorące z sałatką i zielonym mojo.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Ziemniaki w zielonym sosie z jajkami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
- 6 jaj
- ok. 250 g ziół (np. natka pietruszki, zielona cebulka, kolendra, koperek, rzeżucha)
- 2 cebule
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g kwaśnej śmietany
- 200 g jogurtu naturalnego
- pieprz, cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Zioła posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać. Z 2 jajek wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Białko drobno pokroić. Zioła, cebulę, żółtka i białko umieścić w misce. Dodać ocet, olej, śmietanę i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki odcedzić, pozostałe jajka poprzekrawać i podawać z ziemniakami sosem. Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

Ziemniaczki-praliny
Składniki na 6-8 porcji:
- 1800 g małych ziemniaków
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g szynki w plasterkach
- 200 g creme fraiche
- koperek
- marynowany zielony pieprz i winogrona do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Z każdego ziemniaka ściąć plaster tak, aby powstała płaska powierzchnia. Na ziemniakach układać: łososia, pokrojony w kostkę ser i szynkę. Nakładać po kleksie creme fraiche. Dekorować koperkiem (łososia), zielonym pieprzem (szynkę) i poprzekrawanymi winogronami (ser). Układać w foremkach do muffinek.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Ziemniaki z rozmarynem i solą morską
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg średniej wielkości ziemniaków
- 5 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki gruboziarnistej soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszorować i poprzecinać wzdłuż. Igiełki rozmarynu pokroić. Wyłożoną papierem do pieczenia blachę posypać solą i rozmarynem. Ziemniaki ułożyć na blasze powierzchnią cięcia do góry. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. W połowie czasu pieczenia obrócić. Dekorować rozmarynem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Ziemniak z krewetkami
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki kwaśnej śmietanki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka siekanego koperku
- 75 g krewetek
- 1 łyżeczka oleju
- 100 g różnych sałat
- 100 g ogórka sałatkowego
Przygotowanie:
Ziemniaka gotować ok. 25 minut. Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki i koperek. Na sos do sałaty: sok pozostały z cytryny doprawić solą i pieprzem, dodać olej. Ogórek pokroić w plasterki i wymieszać z salatą, skropić sosem do sałaty. Ziemniaka przeciąć wzdłuż. Nałożyć sos krewetkowy. Podawać z sałatką.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal

Patelnia ziemniaczano-grzybowa
Składniki na 1 porcję:
- 250 g ziemniaków
- 30 g boczku
- 1 łyżka oleju
- sól
- 50 g boczniaków
- 50 g pieczarek
- 2 zielone cebulki
- gałązka rozmarynu
- 1 pieprz ziarnisty
- 1 łyżka creme fraiche
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na patelni na chrupko, zdjąc z patelni. Do pozostałego tłuszczu dodać olej i smażyć na tym ziemniaki przez 10 minut, posolić. Grzyby poprzekrawać, cebulkę pokroić, z rozmarynu oberwać listki. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków, doprawić, dodać ziarenka pieprzu, smażyć dalsze 5-8 minut. Posypać skwarkami, podawać z odrobiną creme fraiche.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Szybka patelnia ziemniaczano-cebulowa
Składniki na 4 porcje:
- 750 g małych ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 50 g bekonu
- 1 łyżkę oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ¾ l bulionu
- torebka zupy cebulowej
- łyżka listków szałwii
- 40 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pieczarki poprzekrawać. Bekon pokroić i uprażyć bez tłuszczu, odłożyć na bok. Do pozostałego tłuszczu dodać oleju. Smażyć ziemniaki i pieczarki przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy. Zalać bulionem, zagotować i wsypać zupę w proszku. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać szałwię i bekon. Posypać parmezanem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

Zupa ziemniaczano-rukolowa
Składniki na 1 porcje:
- 300 g ziemniaków
- pęczek 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1-2 łyżka oleju
- 450 ml bulionu warzywnego
- 50 g śmietany
- sól, pieprz
- 1-2 tartego parmezanu
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozgrzać w rondlu i na 2 łyżkach oleju przesmażyć ziemniaki, cebulę czosnek i rukolę. Zalać bulionem i gotować 10 minut pod przykryciem. 3-4 łyżki ziemniaków wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Do zupy dodać śmietanę i wszystko zmiksować. Zupę jeszcze raz podgrzać, doprawić solą i pieprzem i parmezanem. Podawać w głebokiim talerzu, dekorować ziemniakami i pokrojoną rukolą.