10 produktów spożywczych, które przedłużą nasze życie
Życie trwające około 120 lat brzmi po prostu niesamowicie! Istnieje tylko jeden problemem - do chwili obecnej jest to biologicznie prawie niemożliwe. Większość ludzi (poza pojedynczymi wyjątkami) żyje około 79 lat. Nie jest to szczególnie długo, prawda? Prawdopodobnie nie dożyjemy nawet 80 urodzin! Paskudna sprawa. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was listę 10 najlepszych produktów spożywczych, które pomogą przedłużyć nasze życie.
Gorzka czekolada
Tak to prawda - kluczem do długowieczności nie są ćwiczenia, diety śródziemnomorskie lub szczęście - jest nim czekolada!
Chodzi tu oczywiście o gorzką czekoladę. Chociaż wiele osób powtarza nam, że czekolada jest niekorzystna dla naszego zdrowia, w rzeczywistości jej gorzka odmiana (spożywana z umiarem) może okazać się dla nas bardzo korzystna. Jest ona bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca - najbardziej zabójczych chorób w świecie zachodnim. Wszystko czego potrzebujesz to jedna kostka czekolady każdego dnia!
Tłuste ryby
Najdłuższym życiem spośród ludzi całego świata (oprócz mieszkańców tzw. błękitnych stref) cieszą się Japończycy. Jedną z przyczyn ich długowieczności jest specyficzna dieta, która koncentruje się nie na mięsie, lecz rybach.
Sushi oraz tłuste ryby są bardzo korzystne dla zachowania długiego, zdrowego życia. Ten bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3pokarm znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory .Wzmacnia on również nasz układ odpornościowy.
Ponadto tłuste ryby są znakomitym źródłem witamin A i D, które zminimalizują ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Zielona herbata
Oprócz ryb Japończycy kochają również zieloną herbatę. Jest ona również bardzo popularna u obsesyjnych zwolenników zdrowego żywienia w Chinach. Picie zielonej herbaty zapewnia nam szereg korzyści dla zdrowia, które są kluczem do dłuższego życia. Napój ten pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, reguluje ciśnienie krwi i znacząco minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory.
Badania opublikowane w magazynie Journal of American Medical Association potwierdziły, że śmiertelność u Japończyków, którzy piją około pięciu filiżanek zielonej herbaty dziennie jest aż o 16% niższa niż u tych, którzy piją tylko jedną.
Jabłka
Jabłka pełne są silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Są one również bogate w błonnik i pektyny. Zaledwie jedno jabłko dziennie odroczy naszą wizytę u lekarza i spowolni proces starzenia się organizmu.
Banany
Ludzie DNA jest w 50% identyczne, co DNA tego zabawnego, żółtego owocu. Być może dlatego jest on kluczem do (prawie) wiecznego życia.
Te najpopularniejsze (nieoficjalnie) na świecie owoce zawierają w sobie potas, magnez i kwas foliowy, które pomagają zredukować wysokie ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Banany są również skuteczne w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom. Owoc ten jest łatwy do znalezienia w praktycznie każdym supermarkecie. Nie istnieje więc żaden dobry powód, który mógłby zniechęcić nas do włączenia bananów do swojej codziennej diety.
Orzechy
Orzechy cenione są przez wielu ludzi ze względu na wspaniałe korzyści zdrowotne, które nam zapewniają. Dodatkowo są one również bardzo smaczne i poręczne, dzięki czemu można wykorzystać je w formie przekąski podczas oglądania ulubionego filmu.
Zaledwie garść orzechów dziennie wystarczy, aby zapewnić sobie odrobinę dłuższe życie. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, choroby układu oddechowego oraz choroby serca. Bądź jednak ostrożny przy wyborze orzechów - niektóre ich odmiany zawierają w sobie zdecydowanie więcej kalorii niż inne.
Jagody
Jagody nie bez powodu zaliczane są do grona tzw. "super żywności". Mają one niesamowity smak i są bogate w przeciwutleniacze i polifenole, które pomogą nam uzyskać "prawie" długowieczne życie.
Owoce te są niezwykle skuteczne w przedłużaniu naszego życia. Minimalizują one ryzyko zgonu o niesamowite 30%. Nie znaczy to oczywiście, że potrafią całkowicie wyeliminować wszystkie przyczyny śmierci. Jeśli jednak marzysz o osiągnięciu wieku 155 lat zalecamy, by stały się one twoją codzienną przekąską. Oczywiście najlepiej jest kupować i spożywać jagody organiczne.
Kawa
Kawa posiada zarówno dobrą, jak i złą reputację. Jej zwolnicy cenią ją głównie za fakt, że utrzymuje ich na nogach w godzinach porannych i pozwala zmierzyć się z wyzwaniami nadchodzącego dnia. Jednak przedstawiciele obozu "kawa jest źródłem wszelkiego zła" powiedzą, że zawiera ona dużo kofeiny co może powodować zaburzenia percepcji i niepokój. Twierdzą też, że poranny kop energia szybko zmienia się w bolesne uczucie przygnębienia.
Nie można zaprzeczyć jednak faktom - filiżanka kawy pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka skóry o astronomiczne 21%. Ów nowotwór jest wyjątkowo skutecznym zabójcą, więc prozdrowotne zalety czarnego napoju nie powinny być ignorowane.
Świeże owoce
Może zabrzmi to niesamowicie, ale istnieją na świecie ludzie, którzy jedzą niewiele owoców lub nie próbują ich wcale. Jeśli należysz do tej grupy, to właśnie nadszedł czas, abyś dał szansę ich niesamowitym właściwościom prozdrowotnym.
Świeże owoce pełne są składników odżywczych, niezbędnych do zachowania długiego życia. Kolorowe owoce zmniejszają również ryzyko zachorowania na raka.
Jeśli twierdzisz, że nie lubisz owoców, to zapewniamy cię - nie sprawdziłeś wszystkiego, co mają one do zaoferowania. Jest na świecie więcej ich rodzajów, niż tylko rozpowszechnione jabłka, pomarańcze i gruszki. Przekonaj się sam!
Słodkie ziemniaki
Przedrostek "słodkie" nie znalazł się w ich nazwie bez powodu. Słodycz ta potrafi znacząco przedłużyć nasze życie.
Jest to produkt spożywczy, w którym zakochali się Japończycy - zwłaszcza mieszkańcy wyspy Okinawa. Jest to specyficzna część świata, którą zamieszkują ludzie z najdłuższą średnią życia w skali globalnej. W dużej mierze przyczynia się do tego ich dieta, która zawiera duże ilości słodkich ziemniaków. Być może warto zacząć brać z nich przykład.