10 prostych pomysłów na dania z żółtym serem

Nie zawsze musi być kładziony w plastrach na kanapki. Ser żółty jest bardzo uniwersalny, może przydać się jako dodatek do dań na ciepło i przekąsek.

Żółty ser
Żółty ser123RF/PICSEL

Panierowane kotleciki

Ser żółty, nawet lekko przesuszony, możesz podać jako przekąskę na ciepło! Pokrój go na grubsze plastry, dowolnie opanieruj – np. w jajku i w bułce tartej lub sezamie. Obsmaż na oleju. Możesz podać np. z żurawiną.

Roladki na imprezę

W plastry żółtego sera możesz zawinąć dowolny farsz lub kawałki warzyw lub wędlin – i masz gotowe proste, a zarazem efektowne danie np. na domówkę. Tak przygotowane roladki obwiąż jeszcze sparzonym szczypiorkiem (stanie się elastyczny i nie będzie się łamał) i ułóż na półmisku.

Dodatek do sałatek

Starty na tarce lub pokrojony w kostkę ser żółty możesz dodać do bardzo wielu sałatek. Świetnie pasuje np. do zielonej lub rzymskiej sałaty z dodatkami (np. kurczakiem, pomidorami). Inny prosty zestaw to ser wymieszany z kukurydzą lub fasolką z puszki.

Kolorowe koreczki

Ser pokrój w kostkę, powbijaj na wykałaczki lub szpadki z pokrojonymi warzywami (np. papryką, marynowanymi grzybkami) czy wędliną.

Szybki, prosty sos

Wystarczą 2 składniki: ser i śmietana. Ser (ok. 15 dag) zetrzyj. W rondlu podgrzej trochę śmietany (ok. 1/2 szkl.), dodaj ser, podgrzej, aż się rozpuści, dopraw do smaku.

Sos idealnie pasuje np. do makaronu, gotowanych warzyw.

Pasta do smarowania

Ser żółty możesz zetrzeć lub zmiksować i wymieszać z majonezem na pastę. Możesz dodać też suszone pomidory, czosnek, tuńczyka. Pasta jest idealna do chleba, wafli ryżowych.

Różne grzanki

Najprostsze: połóż plastry sera na kromkach bułki lub chleba i zapiecz. Tartym serem możesz również posypać warzywa, np. cukinie, bakłażany, paprykę lub nadziać nim pieczarki i zapiec.

Chrupiące krakersy

Ser pokrój w plasterki, rozłóż na papierze do pieczenia lub na lekko natłuszczonej grubej folii aluminiowej. Opiecz w piekarniku. Wystudź, zdejmij z folii lub papieru. Chrupiącą przekąskę możesz podać z dipem, np. paprykowym.

Superdodatek do zup

Startym żółtym serem możesz posypywać zupy, np. cebulową, kremy, np. kalafiorowy, brokułowy. Możesz też ugotować zupę serową: w garnku na maśle zeszklij cebulę, dodaj bulion, zagęść, np. mąką, zagotuj, wsyp starty ser żółty (ok. szkl.), podgrzewaj, aż się stopi. Dopraw, ewentualnie dodaj śmietanę. Podaj z grzankami.

Tania zapiekanka

Ser przyda się do wielu zapiekanek, np. z reszty makaronu, ziemniaków z obiadu, wędlin. Składniki ułóż w brytfannie, posyp obficie serem, zapiecz.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas