10 składników, które sprawiają, że każdy posiłek smakuje lepiej

Zamień swoje potrawy z nudnych i zwyczajnych w coś niezwykle pysznego przy użyciu tych kilku prostych „tajemniczych” składników, które możesz dodać, aby uzyskać niezwykły smak. Spróbuj i zobacz jak działa kulinarna magia. Oto 10 zwykłych składników, które sprawiają, że każde danie smakuje lepiej.

Gotowanie porady
Gotowanie porady© Photogenica

Dobra oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek właściwości
© Photogenica

Czy kiedykolwiek próbowaliście tanią oliwę z niższej półki? Smakuje jak olej. Dobra oliwa z oliwek smakuje jak pyszne, kolorowe i pachnące kwiaty. Może mieć posmak karczocha, a także orzechów, trawy, jabłek. Dobra oliwa z oliwek smakuje absolutnie rewelacyjnie, a jej dodatek sprawi, że wszystko, co marynujesz lub smażysz będzie pyszne. Jest dość droga, ale jak najbardziej warta jest swojej ceny.

Świeży czosnek

Świeży czosnek działanie
© Photogenica

Zanim zgnieciony czosnek ze słoiczka zauroczy cię swoją wygodą w użyciu, musisz spróbować świeżego czosnku, który nada twoim potrawom słodki, aromatyczny smak, a także dostarczy silnych przeciwutleniaczy. Czosnek zawiera allicynę, występujący w naturze przeciwutleniacz, który może korzystnie wpływać na pracę serca. Allicyna pojawia się tuż po zgnieceniu czosnku, więc pożegnaj się z czosnkiem w słoiczku i przywitaj ze świeżym. Poza tym świeży czosnek smakuje o wiele lepiej. Zawsze.

Świeże zioła

Świeże zioła zastosowanie
© Photogenica

Świeże zioła poprawią smak twoich potraw niemal natychmiastowo. Tak, suszone zioła również nie są złe; ale zmielone, suszone liście kolendry nigdy nie mogą się równać ze świeżymi. To samo dotyczy bazylii, oregano i oczywiście pietruszki.

Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny a sok z butelki

Sok z cytryny
© Photogenica

Fakt: Sok w butelce nie jest tym samym, co świeżo wyciśnięty z owoców sok. W ogóle. Nawet najlepszy sok z limonki, cytryny czy pomarańczy nigdy nie będzie smakował tak, jak sok prosto z drzewa. Ponadto, łatwo się przyzwyczaić do stosowania świeżo wyciśniętego soku w swoich potrawach. Wraz z sokiem dodajemy bowiem naturalne olejki owocowe, które nadają pysznego, intensywnego aromatu każdej potrawie.

Sól

Sól do smaku
© Photogenica

Sól jest prawdopodobnie najważniejszą przyprawą w każdej potrawie, więc proszę, nie zapominajcie o niej. Ale jakiego rodzaju sól? Jonizowana? Gruboziarnista? Czy jest między nimi różnica? Odpowiedź brzmi: tak. Duże kryształki w gruboziarnistej soli o wiele łatwiej jest kontrolować. Wolniej się rozpuszczają, dzięki czemu potrawa nabiera smaku w odpowiednim czasie. Jednak sól stołowa jest o wiele łatwiejsza w użyciu, gdyż lepiej się ją wsypuje. Sól może również podkreślić najlepsze słodkie smaki.

Świeżo mielony czarny pieprz

Pieprz właściwości substancji
© Photogenica

O ile sól podkreśla najlepiej smak potraw, o tyle świeżo zmielony czarny pieprz dodaje wspaniałego smaku i stymuluje nasze kubki smakowe. Tak więc nie pomijaj tej przyprawy. Bądźmy szczerzy – ten zmielony na miazgę proszek w torebkach czy słoiczkach jest po prostu obrzydliwy. Jest zwietrzały i wywołuje kichanie. Kup młynek do mielenia pieprzu i całe ziarna pieprzu, i już. Każda potrawa nabierze głębszego smaku. Witaj w świecie smaku. Będzie ci się tu podobać.

Liście laurowe

Liście laurowe bogactwo smaku
© Photogenica

Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak właściwie smakują liście laurowe? Niemal wszystkie przepisy na wywary, zupy czy sosy wymagają ich użycia. Nie je się ich i trzeba je wyrzucić przed podaniem, więc o co tu chodzi? Liście laurowe być może nie są najbardziej wykwintną przyprawą w twojej szafce kuchennej, ale mają większy potencjał niż można by sądzić. Myśl o nich raczej jako o przyprawie niż o ziele. Liście laurowe wydobywają wszystko, co najlepsze z rozgrzewających przypraw oraz mięsa, co sprawia, ze doskonale komponują się z wszystkimi potrawami, które mają jeszcze inne przyprawy.

Prawdziwe masło

Prawdziwe masło a smak potraw
© Photogenica

Dobre, europejskie masło zmieni twój sposób gotowania i pieczenia. Sprawi, że twoje ciasta, ciasteczka, naleśniki, sery grillowane, a nawet zwykły chleb z masłem będą smakować jeszcze lepiej.

Złota zasada, której trzeba się trzymać, mówi, że im bardziej żółte jest masło, tym lepiej będzie smakować, ponieważ mleko krowie robi się żółte, kiedy krowy hodowane są na trawie. Taki mały fakt, którym można się pochwalić na imprezie. Proszę bardzo. Dobre masło jest zwykle nieco droższe niż zwykłe, ale jest tego warte.

Musztarda Dijon

Musztarda do smaku
© Photogenica

Musztarda Dijon to nie tylko dodatek do kanapek. Ta piękna, pikantna, aromatyczna, o mocnym smaku i zapachu przyprawa jest ważnym składnikiem wielu amerykańskich potraw, takich jak tłuczone ziemniaki, jajka przyprawione na ostro czy jagnięcina. Doskonale też przyprawia potrawy takie jak makaron z serem czy grillowana ryba. Zmieszaj nieco musztardy Dijon i roztopionego masła (z odrobiną cytryny i mąki), aby stworzyć doskonały sos do ryby i pieczonych warzyw. A czy wiedzieliście, że musztarda Dijon jest ważnym składnikiem najpyszniejszego i najprostszego sosu winegret? Teraz wiecie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas