16 niezwykłych właściwości brokułów
Brokuły – znienawidzone warzywo naszego dzieciństwa, które jest teraz na czele produktów mających nam zapewnić lepsze zdrowie. Kiedy byłem dzieckiem, brokuły przykrywałem na talerzu ziemniakami nieudolnie próbując je ukryć; karmiłem nimi psa, gdy nikt nie patrzył; lub, kiedy przeszedłem już na wyższy poziom zaawansowania, upychałem je w przestrzeniach znajdujących się wewnątrz nóg od naszych krzeseł. Unoszący się po czasie zapach sprawiał, że nigdy nie uszło mi to na sucho. Kiedy zaczniesz dostrzegać wszystkie wspaniałe korzyści jedzenia brokułów, będziesz wybierał je na towarzyszy swoich posiłków. Ja tak robię, pomimo iż w wieku ośmiu lat pewnie myśl ta wzbudzałaby we mnie obrzydzenie. Oto 16 niezwykłych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania brokułów.
Wspomagają walkę z artretyzmem
W brokułach znajduje się silny przeciwutleniacz sulforafan. Blokuje on główny enzym, który niszczy chrząstkę. Włączając brokuły na stałe do swojej diety możesz pomóc spowolnić rozwój artretyzmu lub nawet mu zapobiec. Wspomniany sulforafan ma kluczowe znaczenie również w kilku innych przypadkach.
Mogą pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i zdrowie nerek
Sulforafan obecny w brokułach może w znacznym stopniu pozytywnie wpływać na twoje ciśnienie krwi oraz na funkcjonowanie nerek. Badanie przeprowadzone na szczurach ujawniło, że u jednostek cierpiących na nadciśnienie nastąpiła poprawa funkcjonowania nerek oraz obniżenie ciśnienia krwi po zastosowaniu sulforafanu.
Wspomagają walkę z rakiem
Ponownie ważną rolę odgrywa tu sulforafan występujący w warzywach z rodziny krzyżowych, który posiada właściwości zwalczające raka. Sulforafan charakteryzuje gorzki smak. Potrafi on zahamować enzym związany z rozwojem komórek rakowych. Dodatkowo obecne w brokułach izotiocyjaniany wyszukują i blokują zmutowane geny odpowiedzialne za rozwój raka.
Zawierają duże ilości folianów
Foliany spożywane w odpowiednich ilościach rokują obiecująco w zakresie ochrony przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki oraz szyjki macicy. Foliany pomagają redukować ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet.
Pomagają obniżać cholesterol
Podobnie jak inne warzywa i owoce, brokuły zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga pozbyć się cholesterolu z organizmu.
Zawierają skuteczne przeciwutleniacze
Witamina C jest jednym z wielu przeciwutleniaczy, a brokuły zawierają jej więcej niż jakiekolwiek inne warzywo z rodziny krzyżowych. Brokuły zawierają także inne skuteczne w swym działaniu przeciwutleniacze, takie jak luteina czy beta-karoten.
Wspomagają zdrowie kości
Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości zarówno wapnia jak i witaminy K w brokułach. Obydwa te elementy mają kluczowe znaczenie dla zdrowych kości, a także w zapobieganiu osteoporozie.
Skutecznie redukują reakcje alergiczne i stany zapalne
Brokuły to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które działają jak naturalny środek przeciwzapalny. Brokuły zawierają również składnik o nazwie kemferol, który pomaga zmniejszyć wpływ na organizm substancji wywołujących alergie.
Mogą wspomagać walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego
Wracamy tutaj do tej śmiesznie brzmiącej nazwy: kemferol, który jak podają wyniki badań redukuje nie tylko ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale również raka.
Wspomagają ogólne zdrowie serca
Sulforafan obecny w brokułach nie tylko ma właściwości przeciwzapalne, ale może również zapobiegać niektórym zniszczeniom wyściółki naczyń krwionośnych (lub cofać je) wywołanym stanem zapalnym, który wiąże się z chronicznymi problemami z poziomem cukru we krwi.
Pomagają łagodzić zniszczenia wywołane przez cukrzycę
Bezpośrednio wiąże się to z poprzednim punktem. Naukowcy zbadali zniszczenia serca, mogące być skutkiem występowania cukrzycy. Zaznaczono, że nie oznacza to, iż jedzenie brokułów może przeciwdziałać cukrzycy, ale że sulforafan wspomaga produkcję enzymów, które chronią naczynia krwionośne i redukują liczbę molekuł mogących niszczyć komórki.
Chronią przed oksydacyjnym uszkodzeniem mięśnia sercowego i śmiercią komórek
Kiedy do serca nie dopływa tlen przez pewien czas mamy do czynienia z niedokrwieniem. Krew wraz, z którą powraca krążenie może wywołać stan zapalny i dokonać uszkodzenia oksydacyjnego z powodu wcześniejszego braku tlenu i substancji odżywczych. Wspomniane przywrócenie krążenia to tak zwana reperfuzja. Przed opisanymi w tym punkcie problemami chroni właśnie to małe, zielone, przypominające swoim kształtem drzewo warzywo: brokuły.
Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika
Brokuły zawierają sporą ilość rozpuszczalnego błonnika dobrze wpływającego na opisane powyżej problemy z cholesterolem. Ale rozpuszczalny błonnik wspomaga też trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Zawierają białko
Oczywiście nie w takich ilościach jak wołowina, kurczak czy ryba, ale brokuły zawierają tyle białka, co miseczka ryżu lub kukurydzy. Różnica pomiędzy nimi jest jednak taka, że brokuły mają o połowę mniej kalorii niż ryż czy kukurydza.
Wspomagają utratę wagi
Pozostając w temacie kalorii - brokuły to dobry wybór dla chcących stracić na wadzę, z kilku powodów. Główny z nich jest związany z rozpuszczalnym błonnikiem obecnym w brokułach, który pomaga wyeliminować objadanie się. Dodatkowo zjedzenie brokułów pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Trzy elementy obecne w pożywieniu umożliwiają osiągnięcie uczucia sytości: białko, woda i błonnik. Wszystkie one są w dużych ilościach obecne w brokułach.
Alkalizują twój organizm
Podobnie jak inne warzywa, brokuły chronią twój organizm przed nadmiernym zakwaszeniem. Zachwianie równowagi w zakresie poziomu pH w organizmie może prowadzić do problemów, takich jak utrata minerałów, nadciśnienie, udar oraz osłabienie układu odpornościowego - pośród wielu innych.
Podsumowując
Zawsze wiedziałeś, że brokuły są dla ciebie dobre, a teraz NAPRAWDĘ wiesz dlaczego. Czas zadzwonić do mamy i powiedzieć jej, że miała rację, a ty nie i jest ci z tego powodu przykro. Najwyższy czas wprowadzić brokuły do swojego menu w jak największej ilości. Warzywo to sprawdzi się świetnie w formie usmażonej, wkrojone do sałatki lub nawet ugotowane na parze i posypane odrobiną startego sera cheddar. Brokuły są łatwe w przygotowaniu, tanie i oczywiście pełne substancji odżywczych.