3 pomysły na domowe przysmaki z warzyw
Nie masz pomysłu na to, jak zachęcić dziecko do jedzenia? Zaproponuj mu jedno z trzech podanych dań. Najlepiej, jak zrobicie je wspólnie.
- Pomidory nadziewane - niewielkie okazy należy sparzyć, obrać, przekroić i wybrać pestki oraz część miąższu. Potem trzeba wypełnić je sałatką z tuńczyka i kukurydzy z sosem jogurtowym albo pastą z jajka i groszku z majonezem.
- Naleśniki ze szpinakiem - szpinak z odrobiną czosnku smażymy na oliwie, a po wystudzeniu mieszamy z tartym serem żółtym. Masą nadziewamy naleśniki, zwijamy, a następnie zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
- Warzywne kąski na ciepło - małe różyczki brokuła oraz kalafiora zanurzamy na chwilę w gęstym naleśnikowym cieście. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmujemy na bibułę, by odsączyć tłuszcz.