5 najzdrowszych owoców i warzyw

Owoce i warzywa są pełne składników odżywczych i mogą być spożywane zarówno w formie gotowanej jak i na surowo. Poniżej znajduje się lista najlepszych owoców i warzyw, które mogą zdziałać cuda dla naszego zdrowia, urody i samopoczucia.

zdrowe warzywa i owoce
zdrowe warzywa i owoce© Photogenica

Jabłka

jabłka
© Photogenica

Jabłka są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i składników odżywczych. Przeciwutleniacze wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się, ale również powstawanie nowotworów. Jedzenie jednego jabłka dziennie pomoże obniżyć poziom cholesterolu we krwi. W badaniach naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły jedno jabłko dziennie zmniejszyły poziom cholesterolu w swojej krwi o ponad 20%.

Brokuły

rzeżucha
© Photogenica

Brokuły są jednym z cudownych, naturalnych "superwarzyw". Są bogate w kwas foliowy, potas, wapń, jak również są dobrym źródłem fitoskładników odżywczych, które jak udowodniono zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca. Gdyby tego było mało, brokuły zawierają również beta – karoten i witaminę C.

Rzeżucha

Rzeżuchę również zaliczamy do 10 najzdrowszych pokarmów świata. Jest fantastycznym źródłem nieocenionych przeciwutleniaczy. Ponadto, może rosnąć bez żadnych chemicznych nawozów.

Jagody

zdrowe jagody
© Photogenica

Jagody są bogate w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy i fitoskładniki odżywcze. Ewidentnie zasługują na miejsce na naszej liście. Badania wykazały, że osoby, które spożywały regularnie te owoce, były w mniejszym stopniu narażone na demencję i inne problemy poznawcze związane z podeszłym wiekiem. Jagody są też skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi i spożywanie ich zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia o 10%. Preferuje się jednak jagody organiczne, gdyż w zwykłych hodowlach najczęściej poddawane są one opryskom.

Słodkie ziemniaki

Słodki ziemniak z pewnością również zasługuje na swoje miejsce na naszej liście. Słodkie ziemniaki są najlepszym dostawcą niektórych witamin i minerałów, w tym wapnia, żelaza, węglowodanów złożonych i witamin A, C i B6. Są one też bogate w beta – karoten i błonnik pokarmowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas