5 niesamowitych zalet awokado
Awokado to superowoc. Co prawda zawiera dosyć dużo tłuszczu i kalorii (14,1 grama tłuszczu i 138 kalorii w połowie średniego awokado), ale jest też pełne wartości odżywczych dobrych dla twojego serca. Oto 5 powodów, dla których powinnaś jeść przepyszne awokado:
Wypełniają je karotenoidy
Awokado jest świetnym źródłem luteiny – karotenoidu, który jest antyoksydantem i chroni cię przed chorobami oczu. Zawiera także alfa- i beta-karoten oraz zeaksantynę i witaminę E. Awokado jest nie tylko źródłem tych wartości, ale także pomaga twojemu organizmowi przyswajać je z innych pokarmów. Karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach, a nie
w wodzie, więc spożywanie warzyw i owoców, które je zawierają nie wystarczy, aby odżywić twoje ciało. Musisz także przyjmować pokarm bogaty w jednonienasycone tłuszcze, których źródłem jest właśnie awokado.
Pomoże ci w odchudzaniu
Połówka awokado zawiera ponad 3 gramy błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, których potrzebuje twoje ciało, aby układ nerwowy działał sprawnie. Dodatkowo rozpuszczalny błonnik spowalnia rozpadanie się węglowodanów, dzięki czemu będziesz czuła się najedzona o wiele dłużej.
Stabilizuje poziom cukru
Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które spowalniają trawienie i pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi po posiłku. Spróbuj dodawać puree z awokado na kanapki zamiast majonezu lub masła. Aby owoce nie ciemniały spryskaj miąższ beztłuszczowym olejem lub sokiem z cytryny i owiń folią spożywczą.
Ochrania twoje nienarodzone dziecko
Miseczka pokrojonego awokado dostarcza ponad ćwierć z zalecanej ilości spożycia kwasu foliowego, który zmniejsza prawdopodobieństwo powikłań w trakcie ciąży. Jeśli jesteś w ciąży lub zamierzasz w nią zajść, awokado pomoże ci chronić twojego bobaska jeszcze zanim przyjdzie na świat.
Obniża poziom cholesterolu
Awokado nie tylko przedłuża uczucie sytości, ale także, dzięki zawartości kwasu oleinowego, może zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. W kilku przypadkach u osób, których dieta była bogata w owoce awokado, zaobserwowano niemal całkowity zanik cholesterolu we krwi, w tym także LDL. Natomiast poziom HDL (dobrego cholesterolu) zwiększył się o około 11%.