5 powodów, dla których powinieneś spróbować kawy grzybowej
Jest to produkt, który możesz znaleźć pod takimi nazwami jak: kawa Reishi, Ganoderma lub po prostu kawa grzybowa. Zawartość kofeiny jest mniejsza niż w przypadku tradycyjnej kawy, a konkretniej w zakresie od 9 do 75 mg, w zależności od rodzaju. Dla porównania w tradycyjnej kawie znajduje się od 150 do 200 mg kofeiny na porcję. Grzyb Reishi należy do rodzaju grzybów, które rosną na drzewie. Grzyby te używane były od wieków, szczególnie wykorzystywane były w medycynie chińskiej.
Kawa grzybowa jest mniej kwaśna od tradycyjnej
Większość rodzajów kaw zawiera naturalne kwasy, które mogą powodować zgagę oraz niestrawność. Dla tych, którzy cierpią na te dolegliwości, a nie chcą rezygnować z kubka porannej kawy jest to świetne rozwiązanie. Jednak ci, którzy nie cierpią na powyższe dolegliwości powinni spróbować, by wzmocnić ogólny stan zdrowia oraz wyrównać kwasowość organizmu, ponieważ równowaga kwasów w organizmie jest bardzo istotna ponieważ wiele funkcji życiowych wymaga pewnego poziomu kwasowego, by prawidłowo przeprowadzić procesy. Również wiele enzymów oraz reakcji chemicznych jest przeprowadzane w odpowiednim pH.
Jeśli twoim celem jest zwiększenie energii organizmu w naturalny sposób, a dodatkowo chcesz opóźnić procesy starzenia organizmu powinieneś zacząć spożywać ten produkt, by zapewnić twojemu organizmowi odpowiedni poziom pH. Dieta zawierająca dużą ilość kwasów ma negatywny wpływ na kości oraz mięśnie, szczególnie u osób starszych. Według badań naukowych wyrównanie kwasowości organizmu oraz spożywanie większej ilości potasu, warzyw i owoców wpłynęło na utrzymanie masy mięśniowej u osób w starszym wieku. Dieta, która jest zbyt zasadowa powoduje utratę masy ciała, dzięki czemu można zrzucić kilka kilogramów, a także ograniczyć ryzyko powstawania nowotworów.
Możesz wypić kawę w godzinach popołudniowych bez ryzyka problemów z zaśnięciem
Ze względu na niższą ilość kofeiny w kawie grzybowej, możesz ją pić kiedy chcesz, bez obaw, że nie będziesz mógł zasnąć. W rzeczywistości picie kawy grzybowej jest pomocne, aby uzyskać lepszą jakość snu. Środek ten jest stosowany do leczenia bezsenności, a nie przyczyniają się do jej powstawania. Spożywanie kawy grzybowej jest również pomocne w łagodzeniu stanów przewlekłych chorób i dolegliwości między innymi zmęczenia oraz uczucia ciągłego wyczerpania.
Wspomaga układ odpornościowy
Sama kawa ma wiele antyoksydantów, jednakże kawa grzybowa dostarcza ich jeszcze więcej, co stanowi ważną zaletę jeśli chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego. Naukowcy stwierdzili również skuteczność w przypadku komórek nowotworowych u pacjentów poddanych chemioterapii. U osób tych stwierdzono poprawę układu immunologicznego, co zwiększa naturalną zdolność pacjenta do walki z nowotworami oraz innymi infekcjami, które mogą zagrażać zdrowiu.
Obniża cholesterol
Kawa grzybowa może być skuteczna również w przypadku zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu, co wpływa korzystnie na zdrowie układu sercowo- naczyniowego.
Wspomaga odchudzanie
Picie kawy grzybowej może pomóc także w utracie masy ciała. Oprócz tego, że normuje poziom pH w organizmie, dodatkowo zwiększa metabolizm, a większy metabolizm, to większe zużycie energii przez organizm.