5 przyczyn, dla których mrożony jogurt nie jest zdrowy
Pamiętam szał jaki powstał na punkcie produktów beztłuszczowych. Moja mama ku niezadowoleniu całej rodziny piła odtłuszczone mleko, które było koloru niebieskawego, ponieważ zostało pozbawione tłuszczu. Teraz tłuszcz również jest usuwany z mleka, jednak dodatek cukru, emulgatorów oraz innych składników sprawia, że zachowuje ono ten sam wygląd i smak, co zwykłe pełnotłuste mleko. Metoda usuwania tłuszczu i dodawania cukru została przeniesiona także na inne produkty, w szczególności mrożone jogurty. Wiele kobiet w okresie menopauzy przybiera na wadze mimo tego, że kiedyś nie musiały zwracać uwagi na to co jedzą. Teraz kiedy ich hormony odbijają się na ich sylwetce, może się okazać, że produkty, które miały być zdrowe sprawiają, że dodają im kilogramów. Uważany za zdrową przekąskę mrożony jogurt ma dużą zawartość cukru. Oto 5 zapewnień producentów mrożonych jogurtów.
Mrożony jogurt reklamowany jest jako produkt zrobiony z prawdziwego mleka oraz nie zawiera tłuszczu
Prawdziwe mleko nie jest beztłuszczowe. Staje się ono beztłuszczowe wtedy, kiedy tłuszcz zostaje usunięty i zastąpiony cukrem, aby miało ono dobrą konsystencję i smak. W przeciwieństwie do naturalnego jogurtu, który zrobiony jest tylko z dwóch składników, czyli z mleka i żywych kultur bakterii, mrożony jogurt jest mieszanką:
- przetworzonych produktów mlecznych
- przetworzonego słodzika – zazwyczaj kilka jego rodzajów takich jak odparowany syrop trzcinowy, syrop kukurydziany czy syrop z agawy
- kultur bakterii (aczkolwiek proces mrożenia oraz dodatki cukru zmniejszają właściwości tych kultur)
- naturalnych lub sztucznych barwników i aromatów
- czasami tłuszczy trans
- czasami konserwantów
- stabilizatorów i zagęszczaczy takich jak guma guar czy karagen
- innych dodatków takie jak guma celulozowa (zrobiona z miazgi drzewnej)
Kiedy jogurt jest zamrożony, to
Tak, probiotyki są dobre dla naszego układu odpornościowego, jednak kiedy jogurt jest zamrożony, to są one bezwartościowe.
Jogurt zamiast cukru zawiera syrop z agawy
Syrop z agawy zamiast cukru? Agawa jest jeszcze gorsza niż cukier i ma negatywny wpływ na nasz organizm. Jogurt z napisem „bez dodatku cukru” zawiera w tym wypadku fałszywą informację. Agawa ma dużą zawartość fruktozy, która może doprowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi tak samo jak cukier oraz jeśli jest spożyta w dużych ilościach, jest ona tak samo szkodliwa dla naszego organizmu jak cukier.
Mrożony jogurt jako posiłek w biegu
Nie zastępuj posiłku jogurtem mrożonym. Nawet jeśli dodasz do niego owoce, to dostarczasz sobie chemicznego koktajlu.
Mrożony jogurt ma niską zawartość tłuszczu, a mimo to jest dobry w smaku
Mrożony jogurt nie zawiera tłuszczu oraz cukru, dlatego nie będziesz czuła się po nim najedzona. Tłuszcz sprawia, że czujesz się dłużej syta, dlatego po zjedzeniu małego opakowania jogurtu będziesz miała ochotę na więcej. Syrop z agawy i inne zamienniki cukru nie przekraczają bariery krwi, dlatego jogurt mrożony nie zaspokoi twojej chęci na cukier. Jeśli jesteś miłośnikiem tego typu jogurtów to smacznego, jednak jeśli zjadasz go zamiast na przykład lodów i czujesz, że czegoś ci brakuje, to lepiej sięgnij po lody. Mrożone jogurt nie powinny być traktowane jako zdrowa przekąska.