5 przypraw, których musisz zacząć używać

Z przypraw w twojej kuchni używana jest jedynie sól i pieprz, a od czasu do czasu stosujesz również gotowe mieszanki przypraw? To duży błąd. Przyprawy nie tylko poprawiają smak posiłków, ale również przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Poznaj pięć najzdrowszych przypraw, które koniecznie musisz wprowadzić do swojej diety.

przyprawy
przyprawy© Photogenica

Kurkuma

kurkuma działanie
© Photogenica

Kurkuma od lat stosowana jest w kuchni do mięs i sosów. Jej zdrowotne działanie wykorzystywane jest nie tylko w kuchni ale również i w kosmetyce. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, a regularnie spożywana może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. Kurkuma pomaga również w walce z problemami skórnymi. Często można spotkać suplementy diety składające się wyłącznie z kurkumy. Wprowadź więc tę cenną przyprawę do swojej diety jak najszybciej.

Papryka

Papryka czy to słodka, czy ostra jest bogatym źródłem substancji odżywczych. Dodatkowo podczas przygotowywania posiłków, nie traci ich, a więc potrawy są zdrowsze, a smak jest wspaniały. Dodatkowo papryka od lat jest stosowana jako środek wspomagający apetyt i pobudzający trawienie. Często można spotkać się z opinią, że papryka pomaga w walce z uciążliwymi bólami głowy. W wszystko dzięki zawartości kapsaicyny, substancji rozgrzewającej o działaniu przeciwbólowym. Regularnie spożywana papryka może również obniżyć ciśnienie krwi i obniżać poziom złego cholesterolu.

Kumin

kumin rzymski zastosowanie
© Photogenica

Kumin wspaniale podkreśla smak szczególnie dań indyjskich i pikantnych potraw meksykańskich. Często mylony jest z kminkiem, jednak to kumin jest szczególnie zdrową przyprawą. Kumin ma działanie moczopędne, rozkurczające, korzystnie wpływa na żołądek i jest niezastąpiony w leczeniu biegunki. Łagodzi także wzdęcia i kolki u dzieci. Kobiety w ciąży stosują kumin do zwalczania nudności i wspomagania laktacji. Niektóre receptury wskazują nawet, że kumin rzymski może powodować naturalny wzrost piersi.

Kolendra

Kolendra może być stosowana zarówno jako świeże zioło jak i nasiona. W obu przypadkach nadaje potrawom charakterystycznego, lekko orzeźwiającego smaku. Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Okład ze świeżej rośliny pomaga zwalczyć bóle stawów i leczyć reumatyzm. Duża zawartość substancji odżywczych odżywia nasz organizm.

Pieprz Cayenne

pieprz cayenne
© Photogenica

Pieprz Cayenne jest kolejną przyprawą bogatą w kapsaicynę. Już niewielka ilość tego pieprzu potrafi uratować najbardziej mdłą potrawę. Dlaczego warto używać pieprzu cayenne? Główne właściwości tej przyprawy to działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe. Dodatkowo pieprz cayenne wspomaga odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy i pokarmowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas