5 śniadań z jednym z najzdrowszych składników na ziemi
Owsianka nie kojarzy ci się najlepiej? Wypróbuj nasze przepisy, a przekonasz się, że jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
Płatki owsiane z jagodowym twarożkiem
Składniki na 1 porcję:
- 60 g mrożonych jagód (można użyć innych owoców)
- 125 g twarożku
- 30 g płatków owsianych
- 1 łyżka mioduPrzygotowanie:
Jagody rozmrozić, wymieszać z twarożkiem. Dodać płatki owsiane. Skropić miodem.
Puszyste naleśniki owsiane
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki
- Szczypta cynamonu
- OlejPrzygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić na pianę. Otręby wymieszać z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i mąką. Wmieszać białko. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć naleśniki.
Musli brzoskwiniowo-owsiane
Składniki na 1 porcję:
- 3 morele
- 20 g płatków owsianych
- 150 g jogurtu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka siekanych pistacji Przygotowanie:
Morele sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Nałożyć do miseczki razem z jogurtem i płatkami owsianymi. Skropić syropem, posypać pistacjami.
Owsiany omlet cesarski z rzodkiewkowym twarożkiem
Składniki na 4 porcje
- Pęczek rzodkiewki
- Pęczek zielonej cebulki,
- Pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki oleju
- 75 g płatków owsianych
- 25 g masła
- 4 jajka
- 3/8 l mleka
- 250 g mąki
- 1 cebula
- 250 g twarożku
- 75 g śmietany
- Sól, pieprzPrzygotowanie:
Rzodkiewki, szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Wymieszać z twarożkiem i śmietaną.
Zieloną cebulkę pokroić, przesmażyć na oleju, dodać 25 g płatków owsianych. Masło stopić. Jajka rozdzielić. Ubić żółtka, dodać mleko i masło. Dodać mąkę i pozostałe płatki owsiane. Białko ubić i wmieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć omlet z jednej strony, następnie obrócić, rozerwać dwoma widelcami na mniejsze kawałki. Podawać z cebulką i rzodkiewkowym twarożkiem.
Musli z płatkami owsianymi, ananasem, mango i kwaśnym mlekiem
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki płatków owsianych
- Po 200 g ananasa i mango
- 150 g kwaśnego mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżka miodu
- Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Owoce obrać i pokroić. Płatki, owoce, mleko i miód nakładać warstwami do salaterki. Dekorować miętą.