5 śniadań z jednym z najzdrowszych składników na ziemi

Owsianka nie kojarzy ci się najlepiej? Wypróbuj nasze przepisy, a przekonasz się, że jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Płatki owsiane z jagodowym twarożkiem

Składniki na 1 porcję:

  • 60 g mrożonych jagód (można użyć innych owoców)
  • 125 g twarożku
  • 30 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mioduPrzygotowanie:

Jagody rozmrozić, wymieszać z twarożkiem. Dodać płatki owsiane. Skropić miodem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Puszyste naleśniki owsiane

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • Szczypta cynamonu
  • OlejPrzygotowanie:
    Jajka rozdzielić. Białka ubić na pianę. Otręby wymieszać z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i mąką. Wmieszać białko. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć naleśniki.
Smacznego
 123RF/PICSEL

Musli brzoskwiniowo-owsiane

Składniki na 1 porcję:

  • 3 morele
  • 20 g płatków owsianych
  • 150 g jogurtu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka siekanych pistacji Przygotowanie:

Morele sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Nałożyć do miseczki razem z jogurtem i płatkami owsianymi. Skropić syropem, posypać pistacjami.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Owsiany omlet cesarski z rzodkiewkowym twarożkiem

Składniki na 4 porcje

  • Pęczek rzodkiewki
  • Pęczek zielonej cebulki,
  • Pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 75 g płatków owsianych
  • 25 g masła
  • 4 jajka
  • 3/8 l mleka
  • 250 g mąki
  • 1 cebula
  • 250 g twarożku
  • 75 g śmietany
  • Sól, pieprzPrzygotowanie:

Rzodkiewki, szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Wymieszać z twarożkiem i śmietaną.

Zieloną cebulkę pokroić, przesmażyć na oleju, dodać 25 g płatków owsianych. Masło stopić. Jajka rozdzielić. Ubić żółtka, dodać mleko i masło. Dodać mąkę i pozostałe płatki owsiane. Białko ubić i wmieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć omlet z jednej strony, następnie obrócić, rozerwać dwoma widelcami na mniejsze kawałki. Podawać z cebulką i rzodkiewkowym twarożkiem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Musli z płatkami owsianymi, ananasem, mango i kwaśnym mlekiem

Składniki na 1 porcję:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Po 200 g ananasa i mango
  • 150 g kwaśnego mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka miodu
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Płatki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Owoce obrać i pokroić. Płatki, owoce, mleko i miód nakładać warstwami do salaterki. Dekorować miętą.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas