5 trików, które pomogą ci zaoszczędzić czas w kuchni

Życie jest coraz szybsze, spędzamy czas w pracy, na domowych obowiązkach i nie zostaje nam nic na drobne przyjemności, czy żeby się zrelaksować. Przedstawiamy 5 prostych wskazówek, które pomogą zaoszczędzić sporo czasu i wygospodarować go tylko dla siebie. Zastosuj je w codziennym życiu.

Czas w kuchni
Czas w kuchni© Photogenica

Namocz makaron

Namocz makaron
© Photogenica

Jeżeli przygotowujesz obiad z wykorzystaniem makaronu, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem. Wsyp makaron do torebki strunowej, zalej ciepłą wodą i namocz na około godzinę przed gotowaniem. W tym czasie możesz zająć się innymi czynnościami. Gdy przyjdzie czas na makaron, wsyp go do gorącej wody. Będzie gotowy po około minucie.

Gotuj podwójne porcje

Gotuj większe porcje
© Photogenica

Jeżeli przygotowujesz posiłki, możesz zrobić większe porcje i nadmiar zamrozić na te dni, w których nie masz czasu na gotowanie. Przygotowanie większej porcji zajmie ci tyle samo czasu co mniejszej, a w kryzysowych sytuacjach w zamrażalniku zawsze będzie czekać zamrożona porcja.

Szybkie śniadanie

Szybkie śniadanie
© Photogenica

Jeżeli należysz do tej grupy ludzi, którym wstawanie rano nie przychodzi z łatwością i każda dodatkowa minuta w łóżku jest na wagę złota, przygotuj wieczorem zestaw na drugie śniadanie. Spakuj owoce, jogurt naturalny, musli i co tylko chcesz. Dzięki temu rano pośpisz dłużej, a śniadanie będzie czekać na ciebie gotowe na wyjście do pracy.

Koktajl na śniadanie

Koktajl
© Photogenica

Koktajle są pożywną i smaczną propozycją na śniadanie. Jeżeli preferujesz ten zdrowy posiłek, nie musisz wstawać dużo wcześniej aby go przygotować. Wieczorem przed snem przygotuj wszystkie składniki. Obierz, pokrój, umieść w kubku do blendowania i … wsadź do lodówki. Rano gdy wstaniesz zmiksuj tylko przygotowane składniki i pyszny koktajl będzie gotowy.

Gotuj powoli

Gotuj powoli
© Photogenica

Jeżeli gotujesz posiłki na małym ogniu, ich przygotowanie zajmie więcej czasu, jednak możesz bezpiecznie wykorzystać go na inne czynności, bez obawy, że coś się przypali. Dlatego zawsze gotuj na małym ogniu. Nie musisz wtedy stać obok kuchenki ciągle mieszając przygotowywane danie. Wykorzystasz czas podwójnie, dzięki czemu więcej go zaoszczędzisz.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas