5 wspaniałych korzyści zdrowotnych zawartych w brzoskwiniach!

Brzoskwinie to soczyste żółto-pomarańczowe owoce o lekko słodkawym smaku. Zawierają bardzo mało kalorii oraz w przyjemny sposób orzeźwiają. Z brzoskwiń możemy również zrobić przetwory na zimę czy też wykorzystać je w sezonie do zrobienia pysznych i niskokalorycznych sałatek! Duża zawartość witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy może zapobiec cukrzycy, nowotworom czy niektórym chorobom serca. Są to tylko niektóre korzyści wynikające z tych owoców, więcej znajdziesz poniżej.

brzoskwinie
brzoskwinie© Photogenica

Zwalczają stres

brzoskwinie na stres
© Photogenica

Brzoskwinie określane są jako „owoc spokoju” ze względu na swoją niesamowitą moc, która pomaga łagodzić stres oraz niepokój. Ten soczysty owoc ma wiele składników uzupełniających codzienną dietę. Kobiety po menopauzie powinny włączyć brzoskwinie do codziennej rutyny w celu łagodzenia niepokoju i napięcia towarzyszącemu okresowi przekwitania.

Zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór

brzoskwinie i właściwości
© Photogenica

Spożywanie brzoskwiń może zmniejszyć ryzyko zachorowań na nowotwór, w tym nowotwór piersi i jelita grubego. Brzoskwinie mają odpowiednie ilości witamin oraz przeciwutleniaczy. Witamina C chroni organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników, które jak wiadomo powodują raka. Ponadto, wysoka zawartość włókien w brzoskwiniach zmniejsza ryzyko wystąpienie nowotworu jelita grubego.

Zdrowa i piękna skóra

jedzenie brzoskwiń
© Photogenica

Jedzenie brzoskwiń nie tylko poprawia ogólną strukturę skóry ale również regeneruje ją, dzięki substancjom odżywczym, które zwalczają wolne rodniki. Witaminy A i C są bardzo ważnym elementem budowy naszego ciała, pomagają usuwać przebarwienia występujące na skórze. Osoby z suchą skórą powinny spożywać brzoskwinie, gdyż pomagają nawilżyć naszą skórę od środka.

Wspomagają wzrok

brzoskwinie na wzrok
© Photogenica

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Brzoskwinie mają dużą ilość witaminy A i luteiny, te dwa składniki w znaczny sposób pozwalają zachować dobry wzrok na dłużej. Badania medyczne wykazały również, że spożywanie pokarmów, które zawierają znaczne ilości wyżej wymienionych składników odżywczych zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Oczyszczają nerki

brzoskwinie
© Photogenica

Brzoskwinie zawierają potas, który pozytywnie wpływa na oczyszczanie nerek z toksyn. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu nerek. Regularne konsumowanie tych słodkich owoców może przyczynić się do zmniejszenia wielu chorób nerek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas