5 wyjątkowych właściwości groszku
Groszek jest to jedno z warzyw strączkowych, które jest uznawane za źródło dobrze przyswajalnych biologicznie składników pokarmowych. Jako popularny składnik wielu smacznych i pożywnych dań jest on doskonałą alternatywą wegetariańską dla mięsa. Groszek jest pełen witamin (witamina A, C i K), steroli roślinnych, białka i błonnika. Oto 5 korzyści płynących ze spożywania groszku:

Składniki
Obniża poziom złego cholesterolu

Spożywanie niewielkich ilości groszku może obniżyć poziom złego cholesterolu lub cholesterolu LDL w organizmie. Właściwości te przypisuje się obecności B-sito-sterolu, fitosterolu (sterolu roślinnego) oraz błonnika. Spożywając produkty z wysoką zawartością błonnika, jak np. groszek, poprawia się perystaltyka jelit, dzięki czemu obniża się poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie.
Składniki
Zapobiega osteoporozie

Dieta bogata w groszek pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych kości, jak np. osteoporoza. Groszek, a zwłaszcza jego zielona odmiana, zawiera znaczne ilości witaminy K (1 filiżanka groszku zawiera ok. 64 mikrogramy witaminy K). Witamina K odgrywa kluczową rolę jeśli chodzi o zdrowie kości, gdyż zmniejsza ryzyko utraty masy kostnej.
Składniki
Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka

Zwiększenie spożycia groszku może zredukować ryzyko zachorowania na raka żołądka. Groszek zawiera znaczne ilości izoflawonu (związki polifenoli) i kumestrolu (10 mg na filiżankę). Badania naukowe wykazały, że kumestrol w znacznym stopniu pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Składniki
Zapobiega zapaleniom

Przewlekłe zapalenia mogą znacząco zwiększyć ryzyko doprowadzenia do stanu zagrażającemu życiu, np. zapalenia nerek, udaru, cukrzycy, choroby serca czy Alzheimera. Groszek zawiera kilka silnych antyoksydantów, włączając witaminę E, witaminę C oraz kwasy tłuszczowe omega-3 w formie kwasu linolenowego Alfa czy kwasu liponowego. Te dwa silne antyoksydanty odgrywają ważną rolę profilaktyczną w walce z przewlekłymi zapaleniami.
Składniki
Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę

Dieta bogata w groszek w znacznym stopniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II. Groszek to roślina bogata w białko i minerały, takie jak żelazo, potas i magnez, które zapobiegają nagłym skokom cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika również jest pomocna w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.