5 wyjątkowych właściwości groszku

Groszek jest to jedno z warzyw strączkowych, które jest uznawane za źródło dobrze przyswajalnych biologicznie składników pokarmowych. Jako popularny składnik wielu smacznych i pożywnych dań jest on doskonałą alternatywą wegetariańską dla mięsa. Groszek jest pełen witamin (witamina A, C i K), steroli roślinnych, białka i błonnika. Oto 5 korzyści płynących ze spożywania groszku:

groszek
groszek© Photogenica

Obniża poziom złego cholesterolu

groszek na cholesterol
© Photogenica

Spożywanie niewielkich ilości groszku może obniżyć poziom złego cholesterolu lub cholesterolu LDL w organizmie. Właściwości te przypisuje się obecności B-sito-sterolu, fitosterolu (sterolu roślinnego) oraz błonnika. Spożywając produkty z wysoką zawartością błonnika, jak np. groszek,  poprawia się perystaltyka jelit, dzięki czemu obniża się poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie.

Zapobiega osteoporozie

groszek na osteoporoze
© Photogenica

Dieta bogata w groszek pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych kości, jak np. osteoporoza. Groszek, a zwłaszcza jego zielona odmiana, zawiera znaczne ilości witaminy K (1 filiżanka groszku zawiera ok. 64 mikrogramy witaminy K). Witamina K odgrywa kluczową rolę jeśli chodzi o zdrowie kości, gdyż zmniejsza ryzyko utraty masy kostnej.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka

groszek na raka
© Photogenica

Zwiększenie spożycia groszku może zredukować ryzyko zachorowania na raka żołądka. Groszek zawiera znaczne ilości izoflawonu (związki polifenoli) i kumestrolu (10 mg na filiżankę). Badania naukowe wykazały, że kumestrol w znacznym stopniu pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Zapobiega zapaleniom

groszek na zapalenie
© Photogenica

Przewlekłe zapalenia mogą znacząco zwiększyć ryzyko doprowadzenia do stanu zagrażającemu życiu, np. zapalenia nerek, udaru, cukrzycy, choroby serca czy Alzheimera. Groszek zawiera kilka silnych antyoksydantów, włączając witaminę E, witaminę C oraz kwasy tłuszczowe omega-3 w formie kwasu linolenowego Alfa czy kwasu liponowego. Te dwa silne antyoksydanty odgrywają ważną rolę profilaktyczną w walce z przewlekłymi zapaleniami.

Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę

groszek na cukrzycę
© Photogenica

Dieta bogata w groszek w znacznym stopniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II. Groszek to roślina bogata w białko i minerały, takie jak żelazo, potas i magnez, które zapobiegają nagłym skokom cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika również jest pomocna w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas