6 doskonałych sposobów na wykorzystanie cebuli

Cebula to jedno z najskromniejszych „superwarzyw”, pełna witamin i składników odżywczych, ale ogólnie niedroga, co sprawia, że jest jednym z najczęściej zjadanych warzyw na świecie. Oto kilka sposobów na jej wykorzystanie. Dzięki nim twoje potrawy będą smaczniejsze, gospodarstwo domowe piękniejsze, a życie po prostu łatwiejsze. Najpierw przedstawię kilka sposobów na wykorzystanie cebuli do celów innych niż jedzenie, a następnie przejdę do sztuczek, które pozwolą nam wykorzystać cebulę do ulepszania smaku potraw.

Do czego można wykorzystać cebulę
Do czego można wykorzystać cebulę© Photogenica

Używaj cebuli zarówno do czyszczenia grilla, jak i do przyprawiania potraw z niego

Cebula czyszczenie grilla
© Photogenica

Zamiast stosować chemiczne środki do czyszczenia grilla, wykorzystaj do tego celu cebulę. Rozpal grilla, a następnie przecieraj jego kratki za pomocą połówki cebuli. Wilgoć i naturalne antyseptyczne właściwości cebuli sprawią, że grill będzie świetnie wyczyszczony. Ponadto, cebula dodana do potraw przyrządzanych na grillu doda im wspaniałego smaku.

Używaj przekrojonej cebuli, aby pozbyć się brzydkich zapachów

Cebula na brzydkie zapachy
© Photogenica

Może się to wydawać dziwne, gdyż sama cebula uważana jest za niezbyt ładnie pachnącą, jednak może ona zniwelować zapach stęchlizny i inne brzydkie zapachy poprzez ich absorpcję. Pozbądź się brzydkich zapachów w piwnicy czy szafce na buty, pozostawiając w nich na noc połówki cebul. Kiedy już nie czuć zapachu cebuli, nie będzie też śladu po innych brzydkich zapachach.

Zastosuj cebulę, gdy masz gęsty katar lub zapalenie zatok, oskrzeli/płuc

Cebula na przeziębienie
© Photogenica

Kwercetyna, substancja chemiczna znajdująca się w cebuli, ma naturalne właściwości przeciwzapalne i rozrzedzające śluz. Dodawaj więcej cebuli niż zwykle do domowego rosołu i popijaj go, jeśli źle się czujesz. (Możesz też użyć cebuli jako naturalnego środka na ból ucha czy podrażnienie skóry).

Przechowuj pocięte awokado z cebulami, a nie będzie szybko brązowiało

Cebula spowalnia czernienie awokado
© Photogenica

Najgorszym problemem z pozostałymi kawałkami awokado jest to, że szybko brązowieją. Powodem tego jest enzym, który powoduje utlenianie się miąższu i jego szybkie brązowienie, jeśli wystawiony jest na działanie powietrza. Dlatego brązowieje tylko zewnętrzna jego (a także guacamole) warstwa, a nie miąższ znajdujący się głębiej. Jeśli obok pociętego awokado położysz cebulę, gaz siarkowy, który wydobywa się z cebuli (i powoduje wyciskanie łez podczas krojenia) powstrzymuje proces utleniania.

Upiecz jajka w krążkach cebuli

Jajka w krążkach cebuli
© Photogenica

Aby uzyskać idealnie okrągłe jajka sadzone, pokrój cebulę w krążki i użyj ich do smażenia. Dzięki temu uzyskasz wspaniałe, okrągłe jajka z lekkim cebulowym posmakiem.

Aby uzyskać cieniutkie jak żyletka paski cebuli, użyj do krojenia obieraczkę do warzyw

Jak pokroić cienkie plastry cebuli
© Photogenica

Uwielbiam mojego robota kuchennego, który kroi cebulę na cienkie, równiutkie plasterki. Czasem jednak nie mamy ochoty brudzić kolejnego sprzętu, a potrzebujemy tylko kilku kawałków lub pasków cebuli. W takim przypadku można użyć obieraczki do warzyw, a uzyskamy cienkie plasterki w sam raz do sałatki lub do dekoracji potraw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas