6 jesiennych superpokarmów

Jesień to czas w którym nasz organizm przygotowuje się na zimę. Zbiera zapasy witamin i energię, aby przetrwać ten czas. Jesienią w sklepach możemy spotkać mnóstwo sezonowych składników, które pomogą nam w tym procesie. Nie omijaj ich, sięgaj po nie jak najczęściej. Twój organizm będzie ci wdzięczny.

Super pokarmy
Super pokarmy© Photogenica

Gruszki

Gruszki
© Photogenica

Czy kiedykolwiek jadłeś gotowane gruszki? Są pyszne. Zachwyci cię, to jak delikatny, słodki smak będzie rozpływał się w twoich ustach. Gruszki mają mnóstwo witaminy C i błonnika, Używaj do nich cynamonu, goździków i świeżego soku z mandarynek.

Oprócz oczywistego wykorzystania do deserów, możesz pokroić świeże gruszki do wykorzystania w jesiennych sałatkach owocowych, sałatkach z zielonymi liściastymi warzywami i ziarnami dyni, daniach z ryżu, czy gdzie tylko zechcesz.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki
© Photogenica

Są tak samo  wszechstronnym składnikiem, jak ich polskie  odpowiedniki, ale z mniejszą ilością węglowodanów i większą zawartością błonnika w jednej porcji. Słodkie ziemniaki są naprawdę wszechstronne w wykorzystaniu, można je rozgnieść na gładkie puree, piec, gotować na parze, gotować w wodzie, lub wykorzystywać w każdy inny, dowolny sposób.

Klementynki

Klementynki
© Photogenica

Klementynki przywołują w większości ludzi wspomnienie świąt. Po co jednak czekać do końcówki grudnia skoro świeże, soczyste mandarynki można znaleźć już w listopadzie i cieszyć się ich wspaniałym smakiem i aromatem.  Według badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, mandarynki oferują źródło błonnika i witaminy C.

Jest to smaczna i z pewnością zdrowa przekąska i alternatywa dla świątecznych słodkości.

Jarmuż

Jarmuż
© Photogenica

Być może nie jesteś dosyć przekonany do jarmuż, zimowego, zielonego warzywa jako super jedzenia. Zapewne wydaje ci się, że nie można zrobić z niego więcej niż chipsy z jarmużu (trzeba przyznać, że nie są zbyt smaczne  dla wszystkich). Z tego zielonego warzywa podobnego do brukselki i szpinaku, można zrobić naprawdę wiele.

Spróbuj tego bogatego w witaminę C warzywa i dodaj go do wegetariańskich zup, przystawek, zapiekanek. Zrób chipsy, a nawet koktajle. Plus jest taki, że otrzymasz dodatkową dawkę potasu i wapnia z jarmużu.

Żurawina

Żurawina
© Photogenica

Listopad to oficjalny miesiąc  rozpoczęcia sezonu żurawiny! I nie należy rezerwować tych antyoksydacyjnych i bogatych w witaminę C jagód wyłącznie do mięs i sosów.

Dadaj żurawinę do śniadaniowych płatków owsianych, babeczek, dań z ryżu, ciastek, deserów pieczywa i sałatek z mieszanką orzechów. Te zdrowe, czerwone jagody można również połączyć z ochroną serca i zapobieganiem infekcji dróg moczowych.

Daktyle

Daktyle
© Photogenica

Daktyle to prawdziwy rarytas wśród potraw na sezon zimowy. Gdy masz ochotę na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego,  daktyle są na każde twoje wezwanie.

Suszone owoce są super bogate w błonnik (zwykły kubek oferuje 12-procent zalecanej dziennej wartości), daktyle są związane z obniżenia ciśnienia krwi w naturalny sposób. Dodatkowo, są doskonałą alternatywą dla naturalnie słodkich cukrów rafinowanych w babeczkach, ciasteczkach, pieczywie i ciastach.

Squash lub zwykła dynia

Squash
© Photogenica

Następnym razem, kiedy kupisz dynię aby wyrzeźbić z niej oryginalny lampion pamiętaj, że dynia i squash mają doskonałe działanie dla ciebie, twojej skóry, włosów i paznokci.

A wszystko  dlatego, że niemal wszystkie odmiany dyni są bogate w beta-karoten. Dodatkowo można upiec z nich pyszną zapiekankę, zrobić kremowe puree, dodać do zup, sosów czy deserów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas