Gofry, ciasta, zupy i przepyszne curry - z marchewki można wyczarować kulinarne cuda.
Składniki:
- 125 g masła
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, pieprz
- 200 g marchewki
- Pęczek szczypiorku
- 6 gałązek bazylii
- Pół pęczka koperku
- 300 g kremowego twarożku
- 3-4 łyżki mleka
- Cukier
- 200 g wędzonego łososia
- Olej do gofrownicy
Przygotowanie:
Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, 1/8 l letniej wody i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 15 minut . Marchewki obrać i utzrć, dodac do ciasta. Zioła drobno posiekać i dodać do twarożku. Dolać mleko i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gofrownicę posmarować olejem i piec gofry po 2-3 minuty. Gofry przekładać wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem.