7 najlepszych potraw z marchewki
Gofry, ciasta, zupy i przepyszne curry - z marchewki można wyczarować kulinarne cuda.
Gofry marchewkowe z wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem
Składniki:
- 125 g masła
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, pieprz
- 200 g marchewki
- Pęczek szczypiorku
- 6 gałązek bazylii
- Pół pęczka koperku
- 300 g kremowego twarożku
- 3-4 łyżki mleka
- Cukier
- 200 g wędzonego łososia
- Olej do gofrownicy
Przygotowanie:
Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, 1/8 l letniej wody i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 15 minut . Marchewki obrać i utzrć, dodac do ciasta. Zioła drobno posiekać i dodać do twarożku. Dolać mleko i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gofrownicę posmarować olejem i piec gofry po 2-3 minuty. Gofry przekładać wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem.
Curry marchewkowo-drobiowe
Składniki:
- 250 g brokułów
- Sól
- 500 g marchewki
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 papryczka chili
- Kawałek imbiru
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- 2-3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mąki
- 250 ml bulionu
- 250 g śmietany
- Szczypiorek czosnkowy
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i blanszować w osolonym wrzątku przez 3 minuty. Marchewkę obrać, pokroić w romby, a filet z kurczaka na 2 cm kostkę. Chili wypestkować i drobno posiekać. Kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego) obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać olej sezamowy, przesmażyć chili i imbir. Dodać mięso i orzeszki ziemne i przesmażyć. Dodać marchewkę. Posolić, doprawić curry, oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować 5 minut. Dodać posiekany szczypiorek czosnkowy i brokuły. Podawać z ryżem
Gratin selerowo marchewkowy
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg marchewki
- 1,4 kg selera
- 3 plastry gotowanej szynki
- 3 gałązki pietruszki
- 25 g masła lub margaryny
- 25 g mąki
- 125 ml bulionu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 75 g sera Comte
- 150 g g roszponki
- mała główka sałaty
- 5 łyżek octu winnego
- cukier
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Marchewki i selery obrać, selery przekroić na pół. Warzywa pokroić na 0,3 cm plastry, blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Układać naprzemiennie i dachówkowato w dużej formie. Posypać pokrojoną w kostkę szynką. W rondelku roztopić tłuszcz, dodać mąkę, smażyć 3-4 minuty. Do zasmażki wlewać stopniowo mleko i bulion, gotować 5 minut. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem zalać warzywa, posypać startym serem. Zapiekać w temp 200 st. C przez 25-30 minut (bez przykrycia). Sałatę potargać na mniejsze kawałki, wymieszać z roszponką, zalać z winegretem przygotowanym z oleju i octu, doprawionym solą pieprzem i cukrem. Gratin dekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z sałatką.
Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal
Zupa marchewkowo-imbirowa
Składniki na 4 porcje:
- 800 g marchewki
- sól
- 1 cebula
- 80 g świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- kopiata łyżeczka curry
- 1 l. bulionu warzywnego
- 3 łodyżki kolendry
- 2 filety z kurczaka 9po ok. 125 g)
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 3 łyżki sezamu
- 150 g creme fraiche
Przygotowanie:
Marchewki obrać, jedną pokroić w drobną kostkę. I gotować 5 minut w małej ilości osolonej wody. Pozostałe marchewki pokroić na duże kawałki, cebulę, imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w rondelku, przesmażyć czosnek i cebulę, oprószyć curry. Dodać kawałki marchewki, chwilę smażyć. Wlać bulion i gotować 15 minut. Z kolendry oberwać listki. Mięso pokroić wzdłuż na cienkie paski i nadziać na patyczki do szaszłyków, formując w "wężyk". Smażyć na rozgrzanym oleju przez 6-7 minut. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w sezamie. Zupę zmiksować, dodać creme fraiche i kostki marchewki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i curry. Podawać z sezamowym kurczakiem.
Brioszki marchewkowe
Składniki na 8 sztuk:
- 200 g marchewki,
- 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału,
- 100 g mąki,
- 100 mielonych migdałów,
- 21 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 75 g płynnego miodu,
- 200 ml letniej maślanki,
- sól,
- tłuszcz do formy,
- żółtko do smarowania
Przygotowanie: Marchewki utrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąką i migdałami. Drożdże wymieszać z cukrem, aż staną się płynne, a następnie dodać je do ciasta. Wlać maślankę i miód. Posolić. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut (ciasto powinno być płynne). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części odjąć 1/3 i uformować kulkę. Pozostałe ciasto również formować w kule i układać je w natłuszczonych foremkach (ok 10 cm śr.). Odstawić jeszcze na 20 minut. Mniejsze kuleczki dociskać pośrodku. Brioszki smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C ok. 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można nakryć papierem do pieczenia. Brioszki uwolnić z foremek i pozostawić do ostygnięcia. Podawać z konfiturą morelową.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 30 dag marchewki,
- 6 jajek,
- 25 dag cukru,
- 40 dag mielonych migdałów,
- 10 dag mąki,
- szczypta soli,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- kilka pistacji
Przygotowanie: Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Żółtka utrzeć na puch z 1/3 cukru, szczyptą soli i skórką cytrynową. Migdały połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Masę żółtkową połączyć delikatnie z białkami, a następnie z migdałami i mąką. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 40 min. Składniki polewy zmiksować, polać całkowicie wystudzone ciasto, posypać siekanymi pistacjami. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Czas przygotowania 1 h. 20 min.
Pikantne ciasto marchewkowe
- 600 g marchewki
- 150 g sera Greyerzer
- 4 jajka
- 150 g Creme fraîche
- 100 ml oliwy z oliwek
- 150 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- Pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatki:
- 12 kiełbasek Merguez
- 2-3 łyżki oleju
- Pół pęczka szczypiorku
- 200 g kwaśnej śmietanki
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Marchewki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Ser drobno zetrzeć. Jajka, crème fraiche I oliwę z oliwą ubijać za pomocą robota kuchennego przez 4 minuty. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ser i marchewkę.
Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm) wyrównać i piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Uwolnić z formy. Smakuje na ciepło lub zimno.
Podawać z podsmażonymi na oleju kiełbaskami, kleksem kwaśnej śmietanki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.