7 najlepszych potraw z marchewki

Gofry, ciasta, zupy i przepyszne curry - z marchewki można wyczarować kulinarne cuda.

Gofry marchewkowe z wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem

Składniki:

  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz
  • 200 g marchewki
  • Pęczek szczypiorku
  • 6 gałązek bazylii
  • Pół pęczka koperku
  • 300 g kremowego twarożku
  • 3-4 łyżki mleka
  • Cukier
  • 200 g wędzonego łososia
  • Olej do gofrownicy

Reklama

 Przygotowanie:

Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, 1/8 l letniej wody i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić na 15 minut . Marchewki obrać i utzrć, dodac do ciasta. Zioła drobno posiekać i dodać do twarożku. Dolać mleko i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gofrownicę posmarować olejem i piec gofry po 2-3 minuty. Gofry przekładać wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem.

Dowiedz się więcej na temat: Curry marchewkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje