9 produktów, których nie powinno się ze sobą łączyć
Pobłażliwość oraz łakomstwo są bardzo popularnymi cechami podczas spożywania posiłków w dzisiejszym świecie. Wszyscy wiemy, że tzw. śmieciowe jedzenie jest niezdrowe, jednak i tak obecne jest ono w naszej diecie. Istnieją kombinacje produktów, które stwarzają zagrożenie dla naszego zdrowia. Poniższa lista opisuje 9 takich kombinacji, których powinniśmy unikać.
Owoce wraz z głównym posiłkiem lub tuż po nim
Dlaczego? Owoce wchłaniają się bardzo szybko, a w połączeniu z ziarnami, mięsem lub suszonymi produktami mogą pozostać w przewodzie pokarmowym i zacząć gnić. Może to spowodować między innymi uszkodzenie ścian jelita.
Białko zwierzęce i skrobia
Dlaczego? Trawienie przez nasz układ pokarmowy białka zwierzęcego i węglowodanów w tym samym czasie, może spowodować zanik działania każdego z makroelementów. Dojdzie również do zderzenia się ze sobą różnych enzymów trawiennych, co spowoduje wzdęcie, dyskomfort oraz nagromadzenie się gazów.
Limonki i leki na kaszel
Dlaczego? Według magazynu „Men's Health” limonki mogą hamować lub blokować enzymy rozkładające statyny, które obniżają poziom cholesterolu. Z kolei popularny składnik leku na kaszel, dekstrometorfan, przez nierozłożone statyny może wbudować się w krwiobieg, co zwiększa ryzyko wystąpienia skutków ubocznych spowodowanych tym lekiem. Należą do nich między innymi halucynacje i bezsenność. Lepiej jest unikać soku z limonki podczas przyjmowania tego leku oraz skonsultować się z farmaceutą w celu zasięgnięcia dodatkowych informacji.
Węglowodany skrobiowe i pomidory
Dlaczego? Pomidory są owocem zawierającym kwasy, które połączone z węglowodanami skrobiowymi, mogą powodować kłopoty. Węglowodany skrobiowe to między innymi ryż, czy ziemniaki. Może dojść do niestrawności, choroby refluksowej przełyku oraz innych problemów trawiennych. Uważa się także, że zmęczenie odczuwane po posiłku, spowodowane jest jedzeniem pomidorów i węglowodanów skrobiowych w tym samym czasie.
Owoce i jogurt
Dlaczego? Kombinacja owoców i nabiału może spowodować wiele dolegliwości. Nabiał może wywołać zablokowanie zatok, co sprzyja przeziębieniom oraz pogarsza objawy alergii. Z kolei dodanie do nabiału owoców, może to wszystko pogorszyć. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie jogurtu Greckiego bez dodatku owoców.
Płatki śniadaniowe i mleko
Dlaczego? Dla wielu czytających to osób taka informacja może okazać się szokująca, ponieważ danie to jest bardzo popularne w dietach wielu ludzi na całym świecie. Jednak i płatki i mleko zawierają węglowodany, które mogą spowodować podniesienie się poziomu cukru, co powoduje zmęczenie, a następnie jego spadek, który pobudza apetyt na niezdrowe jedzenie.
Wino i budyń
Dlaczego? Niestety dla łakomczuchów jest to zła wiadomość, ponieważ alkohol zaburza równowagę poziomu cukru we krwi oraz powoduje zwiększoną produkcję insuliny, a wysoka zawartość cukru w budyniu spowoduje odkładanie się tłuszczu i ryzyko otyłości. Alternatywą może być spożywanie wina wraz z produktami o niskim indeksie glikemicznym, takimi jak na przykład bogate w błonnik warzywa.
Burger i frytki
Dlaczego? Najbardziej wygodne do przygotowania dania są najczęściej daniami niezdrowymi. Produkty z wysoką zawartością tłuszczu, konserwantów oraz innych związków chemicznych, które wiążą się z cukrem we frytkach i tworzą cytokiny powodujące stan zapalny oraz przyśpieszające proces starzenia.
Muffiny i soki owocowe
Dlaczego? Taka kombinacja oferuje nam dużo kalorii oraz mało składników odżywczych. Zaczynając dzień takim posiłkiem, możesz doprowadzić do gwałtownych spadków energii oraz zwiększenia apetytu popołudniu, który niezaspokojony spowoduje, że będziesz zirytowany i zestresowany. Brak białka i włókien oraz wysoka ilość cukru powodują zaburzenia w poziomie cukru we krwi. Jeśli bardzo chcesz zjeść muffina, to wybieraj te pełnoziarniste.
Lista ta mogłaby się ciągnąć w nieskończoność, jednak znając podstawy, jesteś o krok bliżej do lepszego zdrowia. Umysł i ciało współpracują ze sobą, więc szanuj je, a zobaczysz, że odwdzięczą ci się tym samym.