9 produktów, których nie powinno się ze sobą łączyć

Pobłażliwość oraz łakomstwo są bardzo popularnymi cechami podczas spożywania posiłków w dzisiejszym świecie. Wszyscy wiemy, że tzw. śmieciowe jedzenie jest niezdrowe, jednak i tak obecne jest ono w naszej diecie. Istnieją kombinacje produktów, które stwarzają zagrożenie dla naszego zdrowia. Poniższa lista opisuje 9 takich kombinacji, których powinniśmy unikać.

Produkty spożywcze
Produkty spożywcze© Photogenica

Owoce wraz z głównym posiłkiem lub tuż po nim

Owoce
© Photogenica

Dlaczego? Owoce wchłaniają się bardzo szybko, a w połączeniu z ziarnami, mięsem lub suszonymi produktami mogą pozostać w przewodzie pokarmowym i zacząć gnić. Może to spowodować między innymi uszkodzenie ścian jelita.

Białko zwierzęce i skrobia

Białko zwierzęce
© Photogenica

Dlaczego? Trawienie przez nasz układ pokarmowy białka zwierzęcego i węglowodanów w tym samym czasie, może spowodować zanik działania każdego z makroelementów. Dojdzie również do zderzenia się ze sobą różnych enzymów trawiennych, co spowoduje wzdęcie, dyskomfort oraz nagromadzenie się gazów.

Limonki i leki na kaszel

Limonki
© Photogenica

Dlaczego? Według magazynu „Men's Health” limonki mogą hamować lub blokować enzymy rozkładające statyny, które obniżają poziom cholesterolu. Z kolei popularny składnik leku na kaszel, dekstrometorfan, przez nierozłożone statyny może wbudować się w krwiobieg, co zwiększa ryzyko wystąpienia skutków ubocznych spowodowanych tym lekiem. Należą do nich między innymi halucynacje i bezsenność. Lepiej jest unikać soku z limonki podczas przyjmowania tego leku oraz skonsultować się z farmaceutą w celu zasięgnięcia dodatkowych informacji.

Węglowodany skrobiowe i pomidory

Skrobia
© Photogenica

Dlaczego? Pomidory są owocem zawierającym kwasy, które połączone z węglowodanami skrobiowymi, mogą powodować kłopoty. Węglowodany skrobiowe to między innymi ryż, czy ziemniaki. Może dojść do niestrawności, choroby refluksowej przełyku oraz innych problemów trawiennych. Uważa się także, że zmęczenie odczuwane po posiłku, spowodowane jest jedzeniem pomidorów i węglowodanów skrobiowych w tym samym czasie.

Owoce i jogurt

Jogurt z owocami
© Photogenica

Dlaczego? Kombinacja owoców i nabiału może spowodować wiele dolegliwości. Nabiał może wywołać zablokowanie zatok, co sprzyja przeziębieniom oraz pogarsza objawy alergii. Z kolei dodanie do nabiału owoców, może to wszystko pogorszyć. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie jogurtu Greckiego bez dodatku owoców.

Płatki śniadaniowe i mleko

Płatki śniadaniowe
© Photogenica

Dlaczego? Dla wielu czytających to osób taka informacja może okazać się szokująca, ponieważ danie to jest bardzo popularne w dietach wielu ludzi na całym świecie. Jednak i płatki i mleko zawierają węglowodany, które mogą spowodować podniesienie się poziomu cukru, co powoduje zmęczenie, a następnie jego spadek, który pobudza apetyt na niezdrowe jedzenie.

Wino i budyń

Budyń
© Photogenica

Dlaczego? Niestety dla łakomczuchów jest to zła wiadomość, ponieważ alkohol zaburza równowagę poziomu cukru we krwi oraz powoduje zwiększoną produkcję insuliny, a wysoka zawartość cukru w budyniu spowoduje odkładanie się tłuszczu i ryzyko otyłości. Alternatywą może być spożywanie wina wraz z produktami o niskim indeksie glikemicznym, takimi jak na przykład bogate w błonnik warzywa.

Burger i frytki

Burger i frytki
© Photogenica

Dlaczego? Najbardziej wygodne do przygotowania dania są najczęściej daniami niezdrowymi. Produkty z wysoką zawartością tłuszczu, konserwantów oraz innych związków chemicznych, które wiążą się z cukrem we frytkach i tworzą cytokiny powodujące stan zapalny oraz przyśpieszające proces starzenia.

Muffiny i soki owocowe

Muffinki
© Photogenica

Dlaczego? Taka kombinacja oferuje nam dużo kalorii oraz mało składników odżywczych. Zaczynając dzień takim posiłkiem, możesz doprowadzić do gwałtownych spadków energii oraz zwiększenia apetytu popołudniu, który niezaspokojony spowoduje, że będziesz zirytowany i zestresowany. Brak białka i włókien oraz wysoka ilość cukru powodują zaburzenia w poziomie cukru we krwi. Jeśli bardzo chcesz zjeść muffina, to wybieraj te pełnoziarniste.

Lista ta mogłaby się ciągnąć w nieskończoność, jednak znając podstawy, jesteś o krok bliżej do lepszego zdrowia. Umysł i ciało współpracują ze sobą, więc szanuj je, a zobaczysz, że odwdzięczą ci się tym samym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas