Kiedyś symbolizowała bogactwo i prestiż. Dziś odtruwa i zapobiega zakrzepom
W przeszłości była jedną z najbardziej cenionych przypraw, uznawano ją nawet za towar luksusowy. Przez lata stanowiła symbol bogactwa i prestiżu. Dziś z właściwości gałki muszkatołowej możemy korzystać dużo swobodniej – bez wydawania fortuny. To cenne uzupełnienie jadłospisu, gdy chcemy zadbać o żołądek i samopoczucie, a także uchronić się przed zakrzepami.

Jak smakuje gałka muszkatołowa?
Popularna współcześnie przyprawa jest nasionem muszkatołowca korzennego - drzewa pochodzącego z odległej Indonezji. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się ciepłym, korzennym smakiem z nutami słodyczy i delikatnej goryczy. Jej aromat przywodzi na myśl mieszankę cynamonu, goździków i anyżu, co czyni ją idealnym dodatkiem do potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Właściwości zdrowotne gałki muszkatołowej
Pełniła ważną rolę w medycynie naturalnej, którą warto zainspirować się podczas komponowania swoich codziennych posiłków. Pachnąca przyprawa to źródło wielu dobroczynnych składników, które każdego dnia potrzebne są organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Należą do nich witaminy: A, C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) oraz B6. Gałka muszkatołowa to także bogactwo:
- wapnia
- magnezu
- żelaza
- fosforu
- potasu
- sodu
- cynku
Na co pomaga gałka muszkatołowa?
Tak bogaty zestaw cennych substancji nie może pozostawać bez wpływu na zdrowie. Właściwości gałki muszkatołowej doceniała św. Hildegarda, która już w średniowieczu analizowała wpływ naturalnych składników na ludzką kondycję. W przyprawie dostrzegła walory poprawiające samopoczucie, wspomagające koncentrację oraz odtruwające.
Do korzyści związanych ze spożywaniem przyprawy zalicza się także wspomaganie trawienia i łagodzenie takich problemów, jak wzdęcia czy niestrawność. Gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, co przekłada się również na ochronę błony śluzowej żołądka przed uszkodzeniami. Zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się wrzodów.
Dzięki obecności antyoksydantów pomaga neutralizować działanie wolnych rodników i wspiera układ odpornościowy. Okazuje się, że włączanie przyprawy do diety ma korzystny na obniżanie ciśnienia krwi oraz zapobieganie zakrzepom.
Do jakich dań pasuje gałka muszkatołowa?
Znajduje zastosowanie w kuchniach całego świata. Jej korzenny aromat sprawia, że doskonale nadaje się do deserów i wypieków. Zastosowanie gałki muszkatołowej jest jednak znacznie szersze. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych. Pasuje do kremowych zup, w tym dyniowej czy brokułowej.

Bardzo dobrze przełamuje smak śmietanowych sosów. Przyprawa stosowana jest jako przyprawa do marynat i duszonych mięs, nadając potrawom głęboki, wyrazisty aromat. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać ją do rozgrzewających herbat, naparów czy kefiru.