Aby tłuszcz nie pryskał

Gorący tłuszcz pryskający i "strzelający" podczas smażenia na wszystkie strony to prawdziwa kuchenna zmora. Kulinarnych debiutantów wręcz odstrasza. Na szczęście można sobie z tym problemem łatwo i szybko poradzić.

Smażenie można uprościć i uczynić bezpieczniejszym
Smażenie można uprościć i uczynić bezpieczniejszym123RF/PICSEL

Pryskające kropelki rozgrzanego tłuszczu nie tylko mogą nas, co oczywiste, boleśnie poparzyć, ale też w prostej konsekwencji ubrudzić kuchnię. Babciny sposób na uniknięcie tego wszystkiego jest wyjątkowo nieskomplikowany - wystarczy, że patelnię z umieszczonym na niej jeszcze zimnym tłuszczem posypiemy możliwie równomiernie niewielką ilością soli (bez różnicy - zwykłej, morskiej lub himalajskiej). Dzięki temu zjawisko "pryskania" gorącego oleju wyeliminuje się całkowicie lub zostanie ono zauważalnie zminimalizowane.

Inną metodą jest przetarcie patelni ręcznikiem papierowym nasączonym octem spirytusowym, tuż przed użyciem. Warto też pamiętać, żeby w miarę możliwości dokładnie osuszyć produkty spożywcze, które będziemy smażyć.

Zobacz także

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas