Agrestowiec na oleju

Smaczny placek na lato.

Ciasta agrestowe to pyszne desery z nutą kwaskowości
Ciasta agrestowe to pyszne desery z nutą kwaskowości 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 250 ml oleju
  • 125 ml gazowanej lemoniady
  • 40 dag agrestu
  • tłuszcz i kasza manna (ew. tarta bułka) do tortownicy
  • cukier puder wymieszany z wanilią do posypania ciasta

Przygotowanie:

1. Agrest oczyść, opłucz, rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż owoce dobrze wyschną. W tym czasie mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miseczki. Dodaj do nich cukier i cukier wanilio wy. Utrzyj mikserem na puszystą jasnokremową masę. Następnie porcjami dolej olej oraz lemoniadę. Dosyp mąkę z proszkiem. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem.

2. Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz kaszą manną (ew. tartą bułką). Na spodzie rozsyp agrest. Nałóż przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 40 minut.

3. Gotowe ciasto studź ok. 10 minut w tortownicy. Potem ostrożnie zdejmij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem agrestowiec posyp cukrem pudrem z wanilią albo oblej białą polewą czekoladową.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas