Alkalizujące spaghetti z jarmużowym pesto
Na pełną blasku skórę, wzmacnia barierę ochronną skóry
Sposób przygotowania
1. Umyj cukinie. Tarką do robienia spiralek, na mandolinie czy zwykłą obieraczką pokrój cukinie w cienkie paski.
2. Zrób pesto: umyj jarmuż. Z każdego liścia usuń aż do góry łodygę, czyli twardą część. W gotującej się wodzie parz przez minutę liście, a następnie je osącz i przepłucz zimną wodą, by jarmuż zachował kolor i witaminy.
3. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz awokado i włóż je do miski robota. Dorzuć cebulę, kolendrę, sok z limonki i tahini. Miksuj kilka sekund. Dodaj zblanszowany jarmuż i sól i znów miksuj kilka sekund. Dolej troszkę wody, by rozrzedzić sos.
4. Podawaj spaghetti cukiniowe z jarmużowym pesto.
Trik Kiedy zaczęłam się interesować raw food, skusiłam się na kupno tarki do robienia spiralek! Ten przyrząd umożliwia robienie cieniutkich pasków z surowych warzyw bez uszkadzania ich włókien.