Alternatywa dla sernika na wielkanocnym stole. Goście będą domagać się dokładek

Zaskocz swoich gości nietuzinkowym deserem na Wielkanoc
Zaskocz swoich gości nietuzinkowym deserem na Wielkanoc123RF/PICSEL

Pascha wielkanocna — co to za deser?

Pascha nie jest popularna we wszystkich rejonach Polski. Degustacja zaskoczy niejednego smakosza
Pascha nie jest popularna we wszystkich rejonach Polski. Degustacja zaskoczy niejednego smakosza123RF/PICSEL

Kulinarne podstawy

Jak zrobić paschę?

  • 1 kg zmielonego (dwukrotnie lub trzykrotnie) tłustego, ewentualnie półtłustego twarogu
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
  • 60 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
Pascha jest zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki dekorowanej rodzynkami i pomarańczową skórką
Pascha jest zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki dekorowanej rodzynkami i pomarańczową skórką123RF/PICSEL
  1. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Powinna powstać jasna, puszysta masa. Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku.
  2. Dodaj zmielony twaróg i cały czas miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Wrzuć orzechy lub migdały oraz suszone owoce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.
  4. Duże sitko (o średnicy co najmniej 20 cm) wyłóż gazą i umieść na głębokiej misie.
  5. Przełóż twarogową masę do sitka. Na wierzchu połóż talerz, aby dodatkowo obciążyć deser.
  6. Paschę wstaw do lodówki na całą noc, aby stężała.
„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsatPolsat