Alternatywa dla sernika na wielkanocnym stole. Goście będą domagać się dokładek
Oprac.: Joanna Leśniak
Przepis na paschę wielkanocną przypadnie do gustu osobom, które chcą podać na świątecznym stole niebanalny deser. Podstawą przysmaku jest twaróg, więc stanie się ciekawą odmianą dla smakoszy, którym znudziły się tradycyjne serniki. Na półmisku prezentuje się bardzo okazale, a kolejnym atutem jest to, że paschę zrobisz bez pieczenia.
Pascha wielkanocna — co to za deser?
Specjał ten pochodzi zza wschodniej granicy, gdzie jest nierozłącznie związany z obchodami Wielkanocy. Przyrządzany jest z twarogu, masła, żółtek i dużej ilości bakalii. Dobierzesz je w zależności od swoich upodobań. Istnieją dwie szkoły przygotowania paschy — na zimno lub na gorąco. Tym razem skupimy się na pierwszej metodzie, która jest polecana dla początkujących kucharzy i osób, które po raz pierwszy mają do czynienia z tą potrawą.
Zobacz też: Tylko z jedną kiełbasą żurek wielkanocny wyjdzie obłędny. Co roku używam jej do gotowania
Kulinarne podstawy
Zanim przeanalizujemy krok po kroku przepis na paschę wielkanocną, należy poruszyć kilka kwestii. Przede wszystkim pamiętaj, aby potrzebne produkty wyjąć wcześniej z lodówki — powinny zyskać temperaturę pokojową.
Z racji tego, że pascha jest deserem bez pieczenia, pewne wątpliwości może wzbudzać użycie surowych jajek. Umycie ich pod bieżącą wodą będzie tylko sprzyjać rozprzestrzenianiu się bakterii po całej kuchni. Chcąc wyeliminować ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, wykonaj pasteryzację jajek. To nic trudnego. Wystarczy, że jajka w temperaturze pokojowej umieścisz w metalowym pojemniku i zalejesz wrzątkiem. Powinny spędzić w takiej kąpieli co najmniej 10-15 sekund.
Jak zrobić paschę?
Pracę nad przepisem na wielkanocną paschę zaplanuj na dzień przed planowanym podaniem. Deser potrzebuje czasu na stężenie w lodówce.
Lista składników
- 1 kg zmielonego (dwukrotnie lub trzykrotnie) tłustego, ewentualnie półtłustego twarogu
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
- 60 g rodzynek
- 60 g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
- Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Powinna powstać jasna, puszysta masa. Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku.
- Dodaj zmielony twaróg i cały czas miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Wrzuć orzechy lub migdały oraz suszone owoce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.
- Duże sitko (o średnicy co najmniej 20 cm) wyłóż gazą i umieść na głębokiej misie.
- Przełóż twarogową masę do sitka. Na wierzchu połóż talerz, aby dodatkowo obciążyć deser.
- Paschę wstaw do lodówki na całą noc, aby stężała.
Następnego dnia przełóż wielkanocny deser na duży półmisek. Wierzch możesz udekorować dodatkową porcją bakalii.
Polecamy: Obłędnie pyszna sałatka świąteczna