Tylko z jedną kiełbasą żurek wielkanocny wyjdzie obłędny. Co roku używam jej do gotowania
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Smak Wielkanocy nieodłącznie wiąże się z toną gotowanych na różne sposoby jajek oraz żurkiem przygotowanym na wywarze z wędzonego mięsa. Kultowe danie świąteczne nie mogłoby się obyć bez dodatku białej kiełbasy. Tylko jaki jej rodzaj wybrać? Lady w sklepie mięsnym oferują zarówno wyrób surowy, jak i parzony. Przed Wielkanocą warto zaopatrzyć się w obie, ale znakomity żurek przygotujemy tylko z jednej.
Spis treści:
Surowa lub parzona, jaką kiełbasę do żurku wybrać?
Plan na przygotowanie domowego żurku na Święta Wielkanocne już zrobiony. Teraz przychodzi czas na powolne kompletowanie niezbędnych składników. Powodzenie w dużej mierze zależy od doskonałego zakwasu, który możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotowy. Smakowity efekt nie byłby możliwy do uzyskania także bez odpowiednio dobranej kiełbasy. Najlepszy wybór powinien mieć krótki skład. Zwróćmy uwagę na zawartość mięsa, wody, przypraw czy soli peklowanej.
Jaki rodzaj kiełbasy do żurku wybrać? Najpopularniejszym wyborem jest biała kiełbasa. To właśnie ona kojarzy się z przekazywanym z pokolenia na pokolenie przepisem. W sklepach dostaniemy wyrób surowy lub parzony. Którą lepiej włożyć do koszyka? Doświadczeni kucharze doradzają, by wybierać jedynie surową białą kiełbasę. Taki rodzaj wyrobu wrzucony do wywaru odda mu cały smak, dzięki czemu żurek nabierze doskonałych walorów i posmakuje całej rodzinie.
Ile gotować białą kiełbasę i skąd wiadomo, że jest już gotowa?
Biała kiełbasa to wyrób mięsny, który nie przepada za zbyt mocną obróbką termiczną. Jej gotowanie powinno bardziej przypominać zaparzanie. Z czym się to wiąże? Woda w garnku nie może wrzeć, a jedynie łagodnie się gotować. By osiągnąć taki efekt, ustawmy najniższą moc palnika. Jeśli wybierzemy taką metodę, uzyskamy idealną kiełbasę już po 20-25 minutach. Alternatywny sposób polega na wrzuceniu kiełbasy do wody i doprowadzeniu całości do wrzenia. Kiedy na powierzchni pojawią się widoczne bąbelki, wyłączamy palnik i pozostawiamy kiełbasę w przykrytym garnku na 30 minut.
Skąd wiedzieć, że biała kiełbasa jest już gotowa do dalszego wykorzystania? Zanim zabierzemy się za jej obróbkę termiczną, przyjrzyjmy się otoczce. W dobrych masarniach wykorzystuje się przezroczyste jelito, które dopiero pod wpływem temperatury zaczyna zmieniać swoją barwę. Oznacza to, że kiedy upłynie ostatnia minuta gotowania, mięso będzie schowane za białą skórką. Znakiem, że kiełbasa jest gotowa, jest także jej kolor w środku. Powinien przyjąć lekko szarawy odcień.
Tradycyjny żurek wielkanocny na białej kiełbasie - przepis
Składniki na żurek wielkanocny z białą kiełbasą
- 500 ml gotowego zakwasu
- 3 l wody
- 700 g surowej białej kiełbasy
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 ml śmietanki 30%
- ½ kg kości wędzonych ze schabu
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- ¼ selera
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- do smaku: pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, cukier
Przygotowanie wielkanocnego żurku z białą kiełbasą
- Garnek napełniamy wodą, wkładamy do niego kości, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i gotujemy, aż mięso przy kościach zmięknie.
- Po wyjęciu kości z wywaru obieramy je z mięsa, rozdrabniamy i ponownie dodajemy do garnka. Zakwas łączymy w miseczce ze śmietaną i śmietanką, dodajemy chochlę wywaru, hartujemy i dolewamy do garnka.
- Białą kiełbasę w całości podsmażamy na patelni przez kilka minut, by z każdej strony nabrała złotego koloru. W kolejnym kroku kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy ładnie się zeszkli, dodajemy do żurku.
- Zupę doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, majerankiem oraz cukrem. Pod sam koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotowy żurek wielkanocny z białą kiełbasą podajemy na ciepło z jajkiem na twardo pokrojonym na cząstki. Smacznego!
Sprawdź również: