Alternatywa dla włoskiego deseru. Przepis na dubajskie tiramisu od Ewy Wachowicz
Tylko w części przypomina tradycyjny włoski deser. Mowa o dubajskim tiramisu, który w ostatnim czasie cieszy się niemalże taką samą popularnością co słynna dubajska czekolada. Poniżej prezentujemy pyszny przepis Ewy Wachowicz.

Deser idealny do kawy i nie tylko? Inspiracji warto zaczerpnąć od Ewy Wachowicz. W ostatnim czasie ogromną popularność zyskała w Polsce dubajska czekolada. Od tego momentu pojawia się coraz więcej przepisów, w których składzie znajduje się ciasto kataifi i orzechy pistacjowe.
Przepis na dubajskie tiramisu od Ewy Wachowicz nie jest skomplikowany. Deser z pewnością zachwyci smakiem. Znana restauratorka poleca, by do jego przygotowania porządnej ubijaczki. Zwraca też uwagę na składniki, z których przygotowujemy deser. Jeśli kupimy słodzoną pastę pistacjową, nie dodawajmy już do niej żadnego cukru (oprócz waniliowego). Natomiast w wariancie bez cukru możemy dodać do ciasta kataifi kilka łyżek miodu.
Zobacz też:
Przepis na dubajskie tiramisu według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 600 g sera mascarpone,
- 1-2 łyżki cukru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru waniliowego (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią),
- 3 łyżki pasty pistacjowej,
- 1 szklanka mocnej kawy,
- 1 kieliszek koniaku,
- 2 opakowania biszkoptów włoskich podłużnych do tiramisu (w opakowaniu powinny znajdować się 2 rzędy biszkoptów).
Składniki na dekorację z pistacji:
- 1 opakowanie ciasta kataifi,
- 2-3 łyżki pasty pistacjowej,
- pół kostki masła,
- 2-3 łyżki pasty pistacjowej,
- 2 garści obranych orzechów pistacjowych,
- pół szklanki śmietanki 36-proc.,
- karmel z cukru brązowego roztopionego na patelni.

Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania kremu pistacjowego. Przygotuj kąpiel wodną i utrzyj nad nią żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Efekt: powinna powstać puszysta, biała masa. Całość odstaw do przestudzenia.
- Po chwili dodaj ser mascarpone i przez cały czas ucieraj. Na koniec dodaj pastę pistacjową i wymieszaj.
- Do szklanki kawy wlej kieliszek koniaku. Wymieszaj i zanurzaj w niej po kolei biszkopty.
- Następnie ułóż je na dnie głębszego naczynia i przykryj połową kremu pistacjowego. Następnie zrób kolejną warstwę i nałóż resztę nadzienia. Tak przygotowane tiramisu wstaw do lodówki.
- A teraz czas na pistacjową dekorację. Pokrój połowę opakowania ciasta kataifi na drobne kawałki. Na patelni roztop masło, dodaj kataifi i praż do momentu, gdy stanie się chrupkie i złociste. Następnie dodaj pastę pistacjową. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Na drugą patelnię wysyp dwie łyżki brązowego cukru i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dolej śmietankę i mieszaj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje. Na koniec dodaj pistacje.
- Schłodzone tiramisu ozdób pistacjowym kataifi i orzechami w karmelu. Smacznego!
***
Źródło:
halotu.polsat.pl/kuchnia/news-wloski-deser-z-orzechami-szczescia-czyli-pistacjowe-tiramisu,nId,7911560