Ambasador
Przepis na klasycznego Ambasadora oraz inne ciasta.
Ciasto:
- szklanka mąki, 6 jajek,
- szklanka cukru,
- torebka kisielu cytrynowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa:
- 2 kostki masła,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 7 żółtek,
- 3 łyżki kakao,
- 3 szkl. mleka,
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- puszka brzoskwiń,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Przyrządzanie:
Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, wymieszać z resztą mleka i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Do utartego masła dodać ostudzoną masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i pół tabliczki czekolady, do drugiej pokrojone brzoskwinie.
Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń i przełożyć kremami. Porcja - 460 kcal
Czas przygotowania: 80 minut