Ambasador
Przepis na klasycznego Ambasadora oraz inne ciasta.

Składniki na 20 porcji:
Ciasto: - szklanka mąki, 6 jajek, - szklanka cukru, - torebka kisielu cytrynowego, - łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: - 2 kostki masła,- 1 i 1/2 szklanki cukru, - 7 żółtek, - 3 łyżki kakao, - 3 szkl. mleka, - 2 torebki budyniu waniliowego, - puszka brzoskwiń, - tabliczka gorzkiej czekolady.
Przyrządzanie:
Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, wymieszać z resztą mleka i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Do utartego masła dodać ostudzoną masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i pół tabliczki czekolady, do drugiej pokrojone brzoskwinie. Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń i przełożyć kremami. Porcja - 460 kcal Czas przygotowania: 80 minut