Ananas faszerowany pikantnym ryżem
Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Jeśli lubicie oryginalne połączenia, ten przepis przypadnie wam do gustu!

Składniki
- 1 dojrzały ananas
- 100 g ryżu basmati
- 200 ml wody
- 120 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 czerwona papryka
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu np. Habanero Roleski
- garść posiekanej kolendry
- prażone orzeszki ziemne
Sposób przygotowania
1. Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.
2. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy 1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.
4. Paprykę siekamy w kostkę.
5. Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.
6. Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji.