Reklama

Reklama

Ananas faszerowany pikantnym ryżem

Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Jeśli lubicie oryginalne połączenia, ten przepis przypadnie wam do gustu!

Składniki

  • 1 dojrzały ananas
  • 100 g ryżu basmati
  • 200 ml wody
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu np. Habanero Roleski
  • garść posiekanej kolendry
  • prażone orzeszki ziemne

Sposób przygotowania

1. Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.

Reklama

2. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy  1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.

4. Paprykę siekamy w kostkę.

5.  Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.

6.  Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje