Andrut czekoladowo-migdałowy z żurawinami
Nie masz pomysłu na deser, a chcesz rozpieścić rodzinę smacznym przysmakiem? Polecamy nasz przepis na andrut czekoladowo-migdałowy z domieszką żurawin.
Składniki:
- opakowanie bezglutenowych wafli
- 1 czekolada gorzka
- 1 biała czekolada
- 30 dkg siekanych migdałów
- cukier waniliowy
- puszka mleka skondensowanego
- kilka łyżek mleka
- 1 łyżka żelatyny
- wafle bezglutenowe
Sposób przygotowania:
Żurawiny namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. Osuszyć na sitku, drobno pokroić. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami mleka i pozostawić do spęcznienia. Następnie naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i rozpuścić, stale mieszając.
Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny. Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko.
Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem. Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli. Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości.