Andrut czekoladowo-migdałowy z żurawinami

Nie masz pomysłu na deser, a chcesz rozpieścić rodzinę smacznym przysmakiem? Polecamy nasz przepis na andrut czekoladowo-migdałowy z domieszką żurawin.

Ten deser na pewno ci się uda.
Ten deser na pewno ci się uda. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • opakowanie bezglutenowych wafli
  • 1  czekolada gorzka
  • 1 biała czekolada
  • 30 dkg  siekanych migdałów
  • cukier waniliowy
  • puszka mleka skondensowanego
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • wafle bezglutenowe

Sposób przygotowania:

Żurawiny namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. Osuszyć na sitku, drobno pokroić. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami mleka i pozostawić do spęcznienia. Następnie naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i rozpuścić, stale mieszając.

Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny. Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko.

Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej  drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem. Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli. Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas