Angielski pudding czekoladowo-migdałowy
Poczuj się jak na podwieczorku u królowej.
Składniki:
- 35 g migdałów w płatkach
- 35 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 35 g masła
- 60 g cukru
- 50 g bułki tartej
- 35 g mielonych migdałów
- 1 żółtko
- Miąższ z ½ laski wanilii
- Pół łyżeczki skrobi
- 85 g śmietany kremówki
- 85 g mleka
- Tłuszcz do formy
Składniki:
4 foremki dobrze natłuścić i wysypać cukrem. Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli, odstawić na 10 minut.
Jajka rozdzielić. Żółtka, masło i 15 g cukru ubijać przez 5 minut za pomocą robota kuchennego. Powoli wlać płynną czekoladę. Białka ubić, dosypując 20 g cukru. Bułkę tartą migdały w płatkach i mielone zmieszać. Do masy czekoladowej wmieszać najpierw migdały, a następnie pianę z białek. Masę nakładać do foremek.
Foremki ustawić w żaroodpornej formie, do której wlać wodę (do 2 cm od brzegów foremek). Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec godzinę.
Żółtko, 25 g cukru, miąższ wanilii i skrobię zmieszać w małym rondelku. Dodać mleko i śmietanę, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Z foremek zdjąć pokrywki i zostawić puddingi na 10 minut w foremkach, aby nieco ostygły, a następnie ostrożnie wybić je na talerzyki. Podawać z sosem waniliowym.