Reklama

Reklama

Angielski pudding czekoladowo-migdałowy

Poczuj się jak na podwieczorku u królowej.


Reklama

Składniki:

  •  35 g migdałów w płatkach
  • 35 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 35 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g bułki tartej
  • 35 g mielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • Miąższ z ½ laski wanilii
  • Pół łyżeczki skrobi
  • 85 g śmietany kremówki
  • 85 g mleka
  • Tłuszcz do formy

 

Składniki:

4 foremki dobrze natłuścić i wysypać cukrem. Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli, odstawić na 10 minut.

Jajka rozdzielić. Żółtka, masło i 15 g cukru ubijać przez 5 minut za pomocą robota kuchennego. Powoli wlać płynną czekoladę. Białka ubić, dosypując 20 g cukru. Bułkę tartą migdały w płatkach i mielone zmieszać. Do masy czekoladowej wmieszać najpierw migdały, a następnie pianę z białek. Masę nakładać do foremek.

Foremki ustawić w żaroodpornej formie, do której wlać wodę (do 2 cm od brzegów foremek). Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec godzinę.

Żółtko, 25 g cukru, miąższ wanilii i skrobię zmieszać w małym rondelku. Dodać mleko i śmietanę, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.

 Z foremek zdjąć pokrywki i zostawić puddingi na 10 minut w foremkach, aby nieco ostygły, a następnie ostrożnie wybić je na talerzyki. Podawać z sosem waniliowym.

Pudding imbirowy na ciepło

Dowiedz się więcej na temat: Angielski pudding czekoladowo-migdałowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje