Antyoksydacyjny czarny ryż

Działa przeciwodwadniająco, szczególnie dobry dla dojrzałej skóry

Nie należy mylić czarnego ryżu z dzikim ryżem. Czarny ryż był sekretem piękna i długowieczności cesarza Chin do tego stopnia, że zabraniał on jedzenia go swoim sługom. Czarny ryż, istotnie, zawiera więcej przeciwutleniaczy, błonnika, witaminy E niż porcja jagód. Ten ryż podobno działa również jako afrodyzjak, ale ja osobiście nigdy nie sprawdzałam swojego libido po zjedzeniu całego talerza tej potrawy! Kapusta jest znana ze swoich właściwości przeciwwrzodowych. Pomaga przy problemach jelitowych i żołądkowych.

Antyoksydacyjny czarny ryż

Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 250 g czarnego ryżu
  • kawałek kapusty czerwonej (wielkości jabłka)
  • 1 cebula
  • 50 g świeżych ziół: natki pietruszki, kolendry…
  • 50 g niesolonych pistacji
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 ml śmietany sojowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

Dokładnie opłucz ryż, a następnie gotuj go w dużej ilości lekko posolonej wody około 30 minut na małym ogniu. Osącz i odstaw. Posiekaj drobno czerwoną kapustę i cebulę, a następnie przesmaż je na patelni, na małej ilości oliwy. Kapusta powinna być lekko chrupka. Dołóż ryż na patelnię i popodrzucaj wszystko kilka razy, smażąc na małym ogniu przez kilka sekund. Wlej śmietanę sojową, dodaj pokruszone pistacje i gałkę muszkatołową. Przełóż na talerze i posyp posiekanymi ziołami.

Trik: Wybieraj raczej świeże zioła albo korzystaj z zamrożonych (ja w sezonie mrożę zioła w pojemnikach na lód). Są bardziej aromatyczne niż suszone.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje