Mielone na mistrzowskim poziomie? Do mięsa zetrzyj tylko sezonowe warzywo
Jeśli wydaje się nam, że o kotletach mielonych wiemy już wszystko, to zawsze się znajdzie jakiś patent, który sprawi, że będą smaczniejsze. Jeśli poczciwe mielone nieco nam spowszedniały, wystarczy zetrzeć na tarce jedno warzywo i dodać do masy. Które? Oczywiście chodzi o cukinię. Sprawdźmy, co nam da takie połączenie.

Kotlety mielone z cukinią? Będą pyszniejsze
Nie trzeba zbytnio rozwodzić się nad kotletami mielonymi. Wiele osób zgodzi się, że to klasyk polskiej kuchni, ale żeby wyszły idealne, trzeba czasami się nagłowić. Popularne mielone mogą ulegać różnym modyfikacjom, które wpływają na ostateczny efekt. Dzisiaj polecamy do składników dodać cukinię. Co otrzymamy dzięki takiemu połączeniu? Dodanie warzywa wpłynie nieco na smak, ale bardziej zauważymy to, że kotlety mielone będą puszyste i wilgotne. Zanim zabierzemy się do pracy, skompletujmy składniki.
Kotlety mielone z cukinią: jakie składniki?

- 1 kg mięsa mielonego,
- 250 g cukinii,
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki bułki tartej lub 1 kajzerka namoczona w mleku
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy warzywo na patelnię i smażymy na małym ogniu.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli.
- Następnie dorzucamy cukinie i całość smażymy ok. 5 minut do miękkości.
- Zawartość patelni studzimy, a następnie siekamy nożem na desce.
- Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą (lub odciśniętą kajzerkę) oraz warzywa.
- Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników, przyprawiamy.
- Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Z czym podawać kotlety mielone?

Kotlety mielone można podawać na wiele sposobów. Nawet tak zmodyfikowane danie samo broni się w towarzystwie ziemniaków oraz mizerii. Mielone świetnie komponują się również z tartymi buraczkami, ale w sezonie wiosenno-letnim warto sięgać również po sezonowe warzywa i owoce, z których można przygotowywać różne surówki. Jakie? Ogranicza nas wyłącznie kulinarna inwencja.
Jeśli nie mamy z kolei czasu na obieranie i gotowanie ziemniaków, warto sięgnąć po szybsze alternatywy. Kasza gryczana lub jęczmienna albo kuskus to również pewniki, które są godne uwagi na obiadowym stole.
Gdy nasze kotlety mielone przygotowaliśmy z wyprzedzeniem i nie chcemy odgrzewać ich na patelni, można umieścić nasze mięsne danie w naczyniu żaroodpornym, dodać sos pomidorowy i zapiec w piekarniku na 20 minut.