Mielone na mistrzowskim poziomie? Do mięsa zetrzyj tylko sezonowe warzywo

Kotlety mielone można podawać na wiele sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie
Kotlety mielone można podawać na wiele sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie123RF/PICSEL

Kotlety mielone z cukinią? Będą pyszniejsze

Kotlety mielone z cukinią: jakie składniki?

Smażone kotlety mielone na patelni, chrupiące i złociste, udekorowane ziołami, gotowe do podania.
W łatwy sposób zrobisz popisowe kotlety mieloneMudretsov Oleksandr123RF/PICSEL
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 250 g cukinii,
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej lub 1 kajzerka namoczona w mleku
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy warzywo na patelnię i smażymy na małym ogniu.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli.
  5. Następnie dorzucamy cukinie i całość smażymy ok. 5 minut do miękkości.
  6. Zawartość patelni studzimy, a następnie siekamy nożem na desce.
  7. Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą (lub odciśniętą kajzerkę) oraz warzywa.
  8. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników, przyprawiamy.
  9. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.

Z czym podawać kotlety mielone?

Owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia.
Owalne kotlety i podsmaż je ze wszystkich stron do zrumienienia.123RF/PICSEL
Kolekcjonerzy szukają starych zabawek. Ile mogą być warte te z PRL?INTERIA.PL