Apetyczne przystawki na rodzinną komunię. Przekąski jak od szefa kuchni

Aromatyczne roladki z cukinii świetnie smakują na przyjęciu komunijnym
Aromatyczne roladki z cukinii świetnie smakują na przyjęciu komunijnym123RF/PICSEL

Roladki z cukinii z ricottą

Zobacz również:

    • 3 cukinie
    • 1 opakowanie ricotty
    • 1 jajko
    • ½ filiżanki tartego parmezanu lub grana padano
    • 3 listki bazylii
    • 400 g passaty ziołowej
    • 2 kulki mozzarelli
    • ½ łyżeczki oregano
    • szczypta soli i pieprzu
    1. Cukinie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie kroimy wzdłuż na cienie paski o grubości ok. 0,5 cm.
    2. Tak przygotowane warzywo wykładamy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek i lekko solimy.
    3. Plastry cukinii podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Po wyjęciu powinny być miękkie.
    4. Zabieramy się za przygotowanie farszu. W misce łączymy ze sobą ricottę, tarty parmezan, jajko, sól oraz posiekane listki bazylii.
    5. Podpieczoną cukinię smarujemy przygotowanym farszem, a następnie rolujemy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy porcję passaty pomidorowej na ok. 1,5 cm i układamy roladki.
    6. Po włożeniu ostatniej roladki do naczynia, polewamy je ponownie porcją passaty, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą oraz suszonym oregano.
    7. Roladki z cukinii zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!

    Kruche babeczki z pastą łososiową

    Przystawka na bazie kruchego ciasta i łososia skradnie serca gości komunijnych
    Przystawka na bazie kruchego ciasta i łososia skradnie serca gości komunijnych123RF/PICSEL
    • 10-12 gotowych kruchych babeczek
    • 150 g łososia wędzonego w plastrach
    • 4 łyżki serka twarogowego
    • ½ pęczka koperku
    • sól i pieprz do smaku
    • 30 g sera pleśniowego
    • 30 sztuk kaparów
    • 1 świeży ogórek
    • 2 liście zielonej sałaty
    • ½ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
    1. Do kielicha blendera wrzucamy plastry wędzonego łososia, serek twarogowy, koperek oraz pieprz i sól. Podane składniki dokładnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką i jednolitą pastę.
    2. Ogórka myjemy, pozbawiamy skórki i za pomocą obieraczki ścinamy kilka plastrów (wystarczy przeciągnąć wzdłuż - z góry na dół).
    3. Tak przygotowane plasterki ogórka zwijamy w ślimaczki i odkładamy na bok. Babeczki wypełniamy pastą łososiową, ozdabiamy serem pleśniowym i ogórkiem.
    4. Całość oprószamy szczyptą zielonego mielonego pieprzu. Gotowe babeczki serwujemy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Smacznego!

    Muffinki jajeczne z kozim serem, szpinakiem i pomidorami

    • 10 jajek
    • 1 ząbek czosnku
    • 150 ml mleka
    • 250 g szpinaku
    • 20 g natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 50 g sera koziego
    • 2 łyżki pomidorów suszonych
    • szczypta soli i pieprzu
    1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek, szpinak i sól. Smażymy całość do momentu, aż czosnek się zeszkli, a ze szpinaku wyparuje woda.
    2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól, pieprz i dokładnie ubijamy za pomocą miksera lub trzepaczki.
    3. Do masy jajecznej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i podsmażony szpinak z czosnkiem.
    4. Wymieszaną masę przelewamy do papilotek, wierzch posypujemy resztą koziego sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat