Arabska zupa z soczewicy
Odrobina egzotyki.
- sól,
- kawałek cynamonu,
- 450 g udźca jagnięcego,
- 200 g soczewicy,
- 400 g ziemniaków,
- 300 g marchewki,
- mała papryczka chili,
- kminek,
- 2 gałązki mięty,
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w 2 litrach wody. Dodać sól i cynamon. Włożyć mięso i gotować 2 godziny pod przykryciem. Soczewicę namoczyć (przez 1 godzinę), ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Mięso wyjąć, zupę przecedzić, uzupełnić wodą do 1,5 l. Zagotować i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 30 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki i marchewkę. Doprawić pokrojonym w krążki chili i kminkiem. Dodać miód, ewentualnie dosolić. Podawać posypaną pokrojonymi w paseczki listkami mięty.
Czas przygotowania: 195 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal