Aromatyczna gryczanka z jabłkiem

Składniki
- 6 łyżek białej kaszy gryczanej
- 4 łyżki komosy ryżowej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka żurawiny
- 1 jabłko wydrążone i pokrojone w drobną kostkę
- 1 gruszka wydrążona i pokrojona w drobną kostkę
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki
- 1 owoc kardamonu
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego na porcję
Do posypania kaszy: ulubione orzechy podprażone na patelni
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną i komosę wypłukać, przesypać do garnka, dodać płatki owsiane, mleko, goździki, kardamon, cynamon i gotować przez 10 minut. Następnie dodać gruszkę, jabłko i żurawinę i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli kasza za bardzo zgęstnieje, dolać pół szklanki mleka. Podawać na ciepło z łyżką oleju kokosowego, posypaną obficie prażonymi orzechami. Zamiast żurawiny można dodać suszone śliwki pokrojone w paseczki lub niesiarkowane morele.
Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska
