Zajadaj na diecie. Łatwiej pozbędziesz się kilogramów i wystającej znad paska oponki
Odchudzanie to nie tylko wylewanie siódmych potów na siłowni i skrupulatne liczenie kalorii. To przede wszystkim mądre wybory żywieniowe i włączanie do diety produktów, które przyspieszają metabolizm. Naturalne spalacze tłuszczu ułatwiają redukcję masy ciała i pomagają tworzyć smaczny, satysfakcjonujący jadłospis. Co jeść, by szybciej schudnąć? Lista jest bardziej różnorodna, niż mogłoby się wydawać.

Rozpoczynając proces odchudzania, wielu z nas popada w skrajności. Zbyt intensywne ćwiczenia i bardzo rygorystyczne diety mogą prowadzić do zniechęcenia wywołanego złym samopoczuciem, brakiem energii, apatią. Tymczasem jedzenie w tym procesie powinno być nie tylko odżywcze i wartościowe, ale też smaczne. Różnorodne posiłki warto komponować z produktów, które cieszą się opinią naturalnych spalaczy tłuszczu.
Spis treści:
Amarantus jako zboże XXI wieku
Z jednej strony amarantus, zwany także szarłatem, uznawany jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych znanych ludzkości. Z drugiej jest określany mianem zboża XXI wieku ze względu na cenne właściwości, które we współczesnym świecie są na wagę złota. Zresztą można spotkać się z opisywaniem amarantusa jako "złota Inków" (uprawiano go na terenie Ameryki Południowej już 5 tys. lat temu), więc wygląda na to, że narracja na temat rośliny przez wieki wydaje się spójna.
Dlaczego warto jeść szarłat? To prawdziwa skarbnica białka o wyjątkowej wartości biologicznej. Podczas odchudzania składnik ten jest kluczowy dla utrzymania sytości i odporności na pokusy w postaci podjadania kalorycznych przekąsek. Jeśli zaczynasz ćwiczyć lub zwiększasz intensywność treningów, białko jest jednym z najważniejszych składników dla wzmacniania i regeneracji mięśni.

Swojskie jaja sprzymierzeńcami odchudzania
Jajka to idealny produkt uzupełniający dietę redukcyjną. Sycą, są niskokaloryczne (średnie jajko dostarcza ok. 70-80 kcal) i bogate w białko oraz mikroelementy. Po posiłku z ich udziałem nieprędko odczujesz głód i łatwiej będzie kontrolować wielkość zjadanych porcji. Nie powodują gwałtownych skoków cukru w krwi, co zapobiega napadom wilczego apetytu.
Stanowią źródło witamin z grupy B, które podkręcają metabolizm. Zawierają również witaminę D, ważną z punktu widzenia regulowania gospodarki hormonalnej. Dodatkowo dostarczają ciału selen oraz cynk, wspierające odporność i przemiany energetyczne. Jedzenie jaj jest korzystne podczas odchudzania, ale pod pewnymi warunkami. Najzdrowsze są w formie gotowanej. Trudno byłoby się spodziewać spektakularnych efektów, jeśli na talerzu lądowałyby jajka smażone w dużej ilości masła czy w towarzystwie boczku.

Tłuszcze, które pomagają w utracie wagi
Choć przez długi czas wiele osób żyło w przekonaniu, że tłuszcz to składnik, który blokuje proces odchudzania i odpowiada za przyrost wagi, dziś wiadomo, że sekretem smukłej sylwetki jest odpowiedni bilans białka, węglowodanów i tłuszczów w diecie. O ile potrawy smażone w głębokim oleju nie przysłużą się utracie boczków i oponki, o tyle zdrowe tłuszcze są pożądanym składnikiem posiłków.
Do ich źródeł zalicza się modne od pewnego czasu awokado. Owoc zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, korzystne dla układu krążenia. Sprzyjają stabilizowaniu poziomu glukozy we krwi i regulują apetyt. Włączanie awokado do sałatek lub przerabianie na smaczne pasty zapobiegnie poczuciu, że podczas odchudzania jesz mało ciekawie i niezbyt różnorodnie.
Odchudzanie na ostro
Rzadko sięgasz po pikantne przyprawy? Nie musisz od razu przyrządzać bardzo ognistych dań. Staraj się dodawać do posiłków nawet niewielką ilość papryki chili. Za pikantny smak odpowiada kapsaicyna, uznawana za jeden z najpotężniejszych, naturalnych spalaczy tłuszczu. Zwiększa tempo metabolizmu i przemiany materii. Okazuje się, że wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej zwłaszcza w okolicach brzucha. Każdy, kto choć raz podejmował próby zgubienia oponki, wie, że ten rejon ciała jest szczególnie oporny na odchudzające działania. Każdy sprzymierzeniec jest więc mile widziany.
Doceń soczewicę w jadłospisie
Czerwona, zielona, brązowa, ale też żółta i czarna - soczewica występuje w wielu odmianach. Sprawia to, że bez trudu włączymy ją do menu niezależnie od tego, czy ma być bazą treściwej zupy, czy niebanalnej sałatki albo wegetariańskich kotletów. Uniwersalność nie jest jedyną zaletą tej rośliny strączkowej.

Soczewica to kapitalny produkt w odchudzaniu. Syci, jest bogata w błonnik i białko. 100 g gotowanej soczewicy zawiera niewiele ponad 100 kcal, a pozwoli zagłuszyć głód na długie godziny. Zawiera żelazo, magnez i cynk. Składniki mineralne odpowiadają m.in. za dobre samopoczucie. Będąc w humorze, dużo łatwiej jest przestrzegać odchudzających zaleceń i wykonywać treningi. Soczewica nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale jest także kolejnym produktem redukującym nadmierne łaknienie i gwałtowne skoki cukru.