Wzmacniająca siła kurkumy w rozgrzewającej zupie z soczewicy, to tajemnica zdrowia znana w Azji od wieków. Jak w prosty sposób przenieść ją na grunt polskiej kuchni by zadbać wiosną o naszą odporność? Podpowiadamy.
Soczewicę porządnie wypłukać, zalać wodą w proporcji 2 :1 i wolno gotować lekko osoloną aż wchłonie nadmiar wody.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć przyprawy.
Bulion z ziemniakami, przyprawami i soczewicą połączyć razem w większym garnku, podgotować.
Na chwilę przed wrzeniem dodać puszkę mleka kokosowego.
Całość zmiksować na gładko i podawać ze świeżą kolendrą, pestkami dyni lub słonecznikiem.
Ważna wskazówka: jeśli używasz liści kaffiru, dodaj jej do gotującego się bulionu. Temperatura i bogactwo warzyw stopniowo uwolnią kwaskowy smak. Sok z cytryny, lepiej sprawdzi się dodany do gotowej potrawy, gdy zupa nie jest zbyt gorąca.
***
Zobacz także:
Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ>>>