Reklama

Reklama

Aromatyczna zupa krem z kurkumą czyli naturalne wzmocnienie na wiosnę

Wzmacniająca siła kurkumy w rozgrzewającej zupie z soczewicy, to tajemnica zdrowia znana w Azji od wieków. Jak w prosty sposób przenieść ją na grunt polskiej kuchni by zadbać wiosną o naszą odporność? Podpowiadamy.


Czas przyrządzenia: do 30 minut

Składniki

  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • 1-1, 5 litra bulionu (warzywny lub mięsny według uznania)
  • 2-3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
  • płatki chilli lub ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Mleko kokosowe
  • Sok z cytryny lub liście kaffiru

Przygotowanie:

Reklama

Soczewicę porządnie wypłukać, zalać wodą w proporcji 2 :1 i wolno gotować lekko osoloną aż wchłonie nadmiar wody.  

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć przyprawy.

Bulion z ziemniakami, przyprawami i soczewicą połączyć razem w większym garnku, podgotować.

Na chwilę przed wrzeniem dodać puszkę mleka kokosowego.

Całość zmiksować na gładko i podawać ze świeżą kolendrą, pestkami dyni lub słonecznikiem.

Ważna wskazówka: jeśli używasz liści kaffiru, dodaj jej do gotującego się bulionu. Temperatura i bogactwo warzyw stopniowo uwolnią kwaskowy smak. Sok z cytryny, lepiej sprawdzi się dodany do gotowej potrawy, gdy zupa nie jest zbyt gorąca.

***

Zobacz także:

 Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ>>>





INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kurkuma | zupa-krem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje