Aromatyczne gruszki z imbirem
Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru
Składniki:
- 2 twarde gruszki
- około 2 szklanek wody
- 1/2 szklanki cukru
- 4 cm kawałek imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 6 goździków
- 2 gwiazdki anyżu opcjonalnie: 1 liść kafiru (suszony liść tajskiej limonki, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru. Gruszki umyj, obierz, pokrój, włóż do syropu. Gotuj kilka minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu (owoce powinny być miękkie). Przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj ok. 10 minut (woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika).
Czas przygotowania: ok. 25 minut