Reklama

Reklama

Aromatyczne kapuśniaki

A może tak kapuśniak w nieco innej odsłonie? Oto cztery nowe pomysły na tę pożywną i pełną witamin jesienną zupę.

Góralski kapuśniak z wędzonką

Czas przyrządzenia: 15 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 60 dag wędzonych żeberek
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Wędzonkę zalej 3 litrami zimnej wody. Zagotuj, usuwając pianę z powierzchni wywaru. Dodaj sól oraz listek laurowy i ziarenka ziela. Gotuj ok. 45 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij w garnku na oleju. Wywar przecedź, wlej do cebuli. Dołóż warzywa z włoszczyzny. Gotuj razem przez 10 minut.

2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dołóż do zupy  i gotuj 10 minut. Włóż kapustę. Gotuj 35 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodaj mięso  z żeberek. Śmietanę połącz z kminkiem. Polej tym zupę.

Reklama

Rada kucharza: gdy potrzebna jest kwaśna śmietana, a pod ręką masz tylko słodką śmietanę, możesz  ją zakwasić, dodając sok z cytryny.

Lekki kapuśniak z pomidorami

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie i gotowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 ziemniaków
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 średnie pomidory
  • sól, pieprz
  • mielona papryczka chilli
  • 3 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście poszatkuj. Marchewki i pietruszkę obierz, zetrzyj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij  w garnku na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Do
cebuli dołóż marchewkę, pietruszkę. Smaż je 5 minut. Dołóż ziemniaki i kapustę.

2. Warzywa zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść potnij na kawałki i wrzuć do zupy. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i chili. Gotową zupę posyp natką pietruszki.

Rada kucharza: wsypałaś do kapuśniaczka za dużo chili? Pikantny smak złagodzi dodanie większej ilości pomidorów i kilku kropel soku z cytryny.

Gospodarski kapuśniak z fasolą

Czas przyrządzenia: 20 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • po 30 dag łopatki wieprzowej i cienkiej kiełbasy
  • 8 szkl. bulionu drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, potnij w plasterki. Kapustę oczyść, pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do czosnku i cebuli. Dołóż kiełbasę pociętą w plastry oraz marchewki. Posyp solą, pieprzem słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Zalej bulionem. Gotuj ok. 40 min.

2. Osączoną fasolę, kapustę i pokrojone ziemniaki dodaj do zupy 15 minut przed końcem gotowania. Dołóż koncentrat. Zagotuj, ew. ponownie przypraw.

Rada kucharza: fasolę z puszki przed dodaniem do zupy warto opłukać na sitku i dobrze osączyć. Dzięki temu usuniesz sól z powierzchni ziarenek.

Kwaśnica z ogórkami

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie i gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 3 ogórki kwaszone
  • 2 duże gałązki kopru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę umyj, obierz, opłucz i grubo pokrój. W garnku rozgrzej olej  i zarumień pokrojony w kostkę boczek, pociętą w grube plastry kiełbasę oraz posiekaną cebulę. Włóż rozdrobnioną włoszczyznę i smaż 5 minut, cały czas mieszając.

2. Kapustę odciśnij, dodaj do warzyw w garnku. Dołóż pokrojone ogórki i koper. Wlej 8 szkl. wody. Dodaj ziele i listki. Gotuj 45 minut. Na  15 minut przed końcem włóż obrane i pokrojone ziemniaki. Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.

Rada kucharza: jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Dobrej jakości kapusta kiszona powinna być biała bez wyczuwalnej woni octu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje