Aromatyczne udka drobiowe

Delikatne soczyste mięso oraz wyraziste dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto spróbować naszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu.

Udka z kurczaka
Udka z kurczaka123RF/PICSEL

Karmelizowane z imbirową nutą

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj pod bieżącą, zimną wodą. Osusz. Lekko oprósz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w grubsze plasterki. 

2. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj (tak jak ziemniaki na placki). Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, listki oderwij i grubo posiekaj. 

3. Do miseczki wlej sos sojowy i miód. Dodaj musztardę, rozdrobniony czosnek, cebulę i imbir oraz połowę ziarenek sezamu. Mieszaj, aż składniki glazury dobrze się połączą. 

4. Rozgrzej olej. Włóż mięso. Posmaruj je glazurą. Smaż, aż zacznie się ona lekko karmelizować. Zmniejsz płomień. Smaż jeszcze 5 minut. Mięso posyp kolendrą, chili oraz resztą sezamu.

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Udka z jabłkami
Udka z jabłkami123RF/PICSEL

Zapiekane z jabłkami

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, wytrzyj. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Plasterki boczku pokrój w kostkę. Rozmaryn umyj, osusz, porwij na kawałki. 

2. Na dużej patelni rozgrzej olej z 1 łyżką masła. Włóż mięso. Szybko obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Wlej calvados, podgrzewaj, aż wyparuje połowa alkoholu. Dodaj do podudzi. Podlej cydrem. Posyp rozmarynem oraz boczkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 40 minut. 

3. Jabłka umyj, wytrzyj i pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne (cząstki jabłek możesz lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały). Na patelni grillowej rozgrzej resztę masła. Włóż jabłka. Smaż 2-3 minuty. Dodaj do mięsa 5-7 minut przed końcem pieczenia. 

Udka w pomidorach
Udka w pomidorach123RF/PICSEL

Udka duszone w pomidorach

Sposób przygotowania

1. Udka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Por oczyść, natnij, dokładnie opłucz i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. 

2. W garnku rozgrzej masło z 2-3 łyżkami oleju. Włóż udka. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Do mięsa dodaj cebule, plasterki pora i czosnek. Smaż razem jeszcze chwilę. 

3. Piwo wymieszaj z bazylią oraz 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu (jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dodać pieprz kajeński albo 1/2 posiekanej papryczki chili). Podlej tym mięso. Duś pod przykryciem na małym płomieniu ok. 30 minut. 

4. Pomidory umyj, ew. pokrój na połówki. Obłóż nimi udka 20 minut przed końcem duszenia. Pod koniec sos ponownie przypraw. Danie udekoruj natką.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas