Aromatyczne udka drobiowe

Delikatne soczyste mięso oraz wyraziste dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto spróbować naszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu.

Karmelizowane z imbirową nutą

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3–4 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • 4–5 gałązek świeżej kolendry
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj pod bieżącą, zimną wodą. Osusz. Lekko oprósz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w grubsze plasterki. 

2. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj (tak jak ziemniaki na placki). Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, listki oderwij i grubo posiekaj. 

3. Do miseczki wlej sos sojowy i miód. Dodaj musztardę, rozdrobniony czosnek, cebulę i imbir oraz połowę ziarenek sezamu. Mieszaj, aż składniki glazury dobrze się połączą. 

4. Rozgrzej olej. Włóż mięso. Posmaruj je glazurą. Smaż, aż zacznie się ona lekko karmelizować. Zmniejsz płomień. Smaż jeszcze 5 minut. Mięso posyp kolendrą, chili oraz resztą sezamu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje