Aromatyczne udka z gruszką
Soczyste, z przypieczoną skórką.
Składniki:
- 4 udka kaczki
- 2 jędrne gruszki
- czubata łyżka masła
- szczypta cynamonu
Marynata:
- 4 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
- sól, pieprz
- 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
1. Udka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zalej marynatą przygotowaną z octu winnego, cukru, musztardy, kminu rzymskiego i oliwy. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż zamarynowane udka w brytfance i piecz, aż skórka przybierze złocistobrązowy kolor, a mięso będzie miękkie - około 100 minut.
2. Gruszki umyj, osusz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, ostrożnie usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i lekko obsmaż w nim pokrojone gruszki. Do sosu pieczeniowego dodaj dżem porzeczkowy i przesmaż, mieszając.
3. Udka podawaj obłożone gruszkami i polane sosem porzeczkowym. Świetnie pasują do nich małe miękkie kluseczki oraz ryż jaśminowy na sypko.