Reklama

Reklama

Aromatyczne udka z gruszką

Soczyste, z przypieczoną skórką.

Składniki:

  • 4 udka kaczki
  • 2 jędrne gruszki
  • czubata łyżka masła
  • szczypta cynamonu

Marynata:

  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

Reklama

1. Udka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zalej marynatą przygotowaną z octu winnego, cukru, musztardy, kminu rzymskiego i oliwy. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż zamarynowane udka w brytfance i piecz, aż skórka przybierze złocistobrązowy kolor, a mięso będzie miękkie - około 100 minut.

2. Gruszki umyj, osusz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, ostrożnie usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i lekko obsmaż w nim pokrojone gruszki. Do sosu pieczeniowego dodaj dżem porzeczkowy i przesmaż, mieszając.

3. Udka podawaj obłożone gruszkami i polane sosem porzeczkowym. Świetnie pasują do nich małe miękkie kluseczki oraz ryż jaśminowy na sypko.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje