Reklama

Reklama

Aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką

Pyszny dodatek do niemal każdego dania, ale równie dobrze sprawdzi się solo. Idealnie przypieczone na zewnątrz, wcale nie tłuste i wyjątkowo kremowe w środku ziemniaki. Trzymaj się tego przepisu, a nie pożałujesz.

Składniki dla: 5 osób

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki przyprawy z suszonych warzyw
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta pieprzu

Umyte ziemniaki obierz (lub nie, jeśli wolisz wersję w mundurkach) i pokrój na ćwiartki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut, aby tylko trochę zmiękły. Po odcedzeniu przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę.

Reklama

Na patelni rozpuść masło z oliwą. Dodaj posiekany rozmaryn, pozostałe przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Zalej ziemniaki aromatyzowanym tłuszczem i piecz w piekarniku przez ok. 50-60 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie powinny być już złociste i chrupiące.

Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub potraktuj jako wegetariańską przekąskę.

***

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki pieczone | dodatki do obiadu | przyprawy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje