Aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką

Aktualizacja

Aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką to pyszny dodatek do niemal każdego dania, ale równie dobrze sprawdzi się solo. Idealnie przypieczone na zewnątrz, wcale nie tłuste i wyjątkowo kremowe w środku ziemniaki. Trzymaj się naszego przepisu na aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką, a nie pożałujesz.

Aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką mają niesamowitą konsystencję
Aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką mają niesamowitą konsystencję123RF/PICSEL

Aromatyczne ziemniaki z chrupiącą skórką - przygotowanie

Umyte ziemniaki obierz (lub nie, jeśli wolisz wersję w mundurkach) i pokrój na ćwiartki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut, aby tylko trochę zmiękły. Po odcedzeniu przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę.

Na patelni rozpuść masło z oliwą. Dodaj posiekany rozmaryn, pozostałe przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Zalej ziemniaki aromatyzowanym tłuszczem i piecz w piekarniku przez ok. 50-60 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie powinny być już złociste i chrupiące.

Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub potraktuj jako wegetariańską przekąskę.

Poznaj też inne nasze przepisy, które z pewnością cię zainteresują:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Flaczki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas