Aromatyczny kurczak w ziołach
Składniki:
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie
- 1/4 szklanki parmezanu
- łyżka oliwy
- łyżka świeżego oregano
- 2 łyżki świeżej bazylii
- łyżka winnego octu
- 2 ząbki czosnku
- 4 piersi z kurczaka
- liście sałaty i sos winegret
Przygotowanie:
1. Zmiksuj w robocie kuchennym pomidory, ser, oliwę, oregano i bazylię (mogą być suszone), ocet winny oraz czosnek na jednolitą, gładką masę. Posmaruj każdą pierś z jednej strony obficie marynatą.
2. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut, do czasu aż piersi będą miękkie i soczyste. Odstaw kurczaka po upieczeniu na 5 minut, by odpoczął.
3. Potnij piersi na cienkie plasterki i podawaj je ze świeżą sałatą z winegretem.