Aroniówka, czyli nalewka z aronii: Przepis i właściwości
Aronia — owoc zaliczany do grona super pokarmów, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym i pozytywnemu wpływowi na zdrowie. Surowe jagody i ich przetwory mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi: miażdżycą, cukrzycą czy nadciśnieniem tętniczym, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, niwelują uczucie zmęczenia oczu po długotrwałym przebywaniu przed komputerem. Przypuszcza się także, że jej częste spożywanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.
Polska aroniowym potentatem
Polska jest największym na świecie producentem aronii, nasz kraj zapewnia 3/4 globalnej produkcji. Choć krzew ten pochodzi z Ameryki Północnej, a dokładnie z Kanady, świetnie przyjął się w naszym klimacie. Do Europy sprowadził go, żyjący na przełomie XIX i XX wieku, rosyjski sadownik Iwan Miczurin. Aronia może dorastać do dwóch i pół metra wysokości, jest niewymagająca w uprawie i odporna na mróz. Owoce aronii to jagody o ciemnogranatowym, niemal czarnym zabarwieniu i czerwonym miąższu, które rosną w gronach.
Jak pozbyć się cierpkiego smaku aronii?
Aronia ma cierpki smak, przez co niewielu jest ludzi, którzy spożywają ją na surowo. Natomiast liczna grupa stawia sobie pytanie: jak pozbyć się cierpkiego smaku aronii? Aby poczuć słodycz jagód tego krzewu, można włożyć je na kilka dni do zamrażarki lub zbierać po wystąpieniu pierwszych mrozów. Przemrożone owoce tracą cierpkość.
Specyficzny smak aronii sprawia, że większą popularnością niż surowe owoce, cieszą się jej przetwory. Dodana do kompotu z jabłek nada mu piękną, rubinową barwę, dżem z aronii to smakowity pomysł na śniadanie, a sok z jej jagód pomaga na jesienne i zimowe przeziębienia. Wiele właściwości prozdrowotnych ma także nalewka z aronii. Przepis babci na aroniówkę warto wpisać do przepiśnika.
Aronia: Składniki odżywcze
Aronia ze względu na bogactwo składników odżywczych zaliczana jest do superfoods. Zjedzenie 100 gramów owoców pokrywa 77% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jagody zawierają też witaminy z grupy B, witaminę K, A i PP, są też bogatym źródłem witaminy P, czyli flawonoidów. W aronii można znaleźć wapń, żelazo, jod, miedź, molibden, mangan, cynk, potas i bor.
Aronia: Pomoże stworzyć tarczę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi
Aronia zawiera flawonoidy, które poprawiają wchłanianie witaminy C, a co za tym idzie także witaminy E. Owoce i ich przetwory pozytywnie wpływają na włosy i paznokcie, zapobiegają degradacji komórek organizmu i opóźniają procesy starzenia. Dzięki substancjom zawartym w jagodach zostaje wzmocniona naturalna ochrona skóry przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Witamina P ma także pozytywny wpływ na układ odpornościowy, dzięki czemu organizm jest lepiej chroniony przed bakteriami, wirusami i grzybami. Aronią powinny zajadać się osoby o obniżonej odporności. Warto stosować sok i nalewkę w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko przeziębienia i grypy jest większe.
Aronia: Dobra dla serca i układu krążenia
Zawarte w owocach aronii rutyna i antocyjany uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, dzięki czemu polepszają ukrwienie tkanek. Antocyjany mają zdolność do blokowania konwertazy angiotensyny II. Enzym ten powoduje skurcze naczyń krwionośnych, przez co ciśnienie krwi i częstotliwość pracy serca są większe. Innymi słowy, aronią i jej przetworami powinny zajadać się osoby z nadciśnieniem tętniczym, jagoda może je bowiem obniżać. Owoc pozytywnie wpływa na kondycję serca i całego układu krążenia, a ponieważ zawarte w niej związki zapobiegają utlenianiu się lipidów, obniża poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i żylaków.
Aronia: Oczy i mózg będą lepiej pracować
Składniki zawarte w aronii mają też dobroczynny wpływ na narząd wzroku. Antocyjany regenerują barwnik w siatkówce oka, dzięki czemu polepszają jakość widzenia. Granatowe jagody zmniejszają zmęczenie oczu po długotrwałej pracy przed komputerem. Przypuszcza się, że regularne spożywanie aronii może opóźniać wystąpienie chorób oczu takich jak zaćma, jaskra czy degeneracja plamki żółtej.
Częste spożywanie przetworów z aronii sprzyja poprawie pamięci i koncentracji. Istnieją przypuszczenia, że może ona opóźnić występowanie chorób neurologicznych: Alzheimera i Parkinsona.
Aronia: Wspomaga układ trawienny
Aronia jest też zalecana osobom chcącym przeprowadzić detoksykację organizmu. Owoc pomoże usunąć złogi i resztki pokarmów z jelit. Wpływa bowiem pobudzająco na pracę układu trawiennego. Aronia może łagodzić wrzody żołądka, zaparcia, nudności, wzdęcia i zapobiegać chorobom trzustki. Przetwory z czarnej jagody przyczyniają się do redukcji poziomu glukozy we krwi, mogą więc pomóc osobom chorym na cukrzycę.
Aronia: Właściwości antyoksydacyjne
Antyoksydacyjne właściwości aronii sprawiają, że chroni ona przed stresem oksydacyjnym i wymiata wolne rodniki. Częste spożywanie jej jagód może łagodzić skutki chemio i radioterapii. Prowadzone są także badania nad wpływem zawartych w niej związku na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Nalewka z aronii: Przepis od babci
Do przygotowania tradycyjnej nalewki z aronii potrzebne będą: dwa litry wody, nie mniej niż trzydzieści dekagramów cukru, kilogram jagód, 50 sztuk liści z wiśni, 0,5 litra spirytusu oraz dwa dekagramy kwasku cytrynowego. Umytą aronię należy wrzucić do garnka z wodą i liśćmi wiśni — gotować przez 20 minut. Następnie trzeba odcedzić napar i dodać cukier. Babcia zwykła dodawać kilogram, gdyż lubiła słodkie nalewki, ale można dodać tylko trzydzieści dekagramów cukru. Raz jeszcze zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Gdy nalewka z aronii przestygnie, dodać kwasek cytrynowy i spirytus. Aroniówkę przelać do butelek i dobrze zakręcić. Nalewka z aronii i liści wiśni powinna stać w ciemnym miejscu jeszcze przez pół roku przed degustacją. Niecierpliwi mogą skosztować jej po kilku miesiącach.
Nalewka z aronii bez gotowania
Nalewka z aronii z liśćmi wiśni to nie jedyny sposób na przygotowanie tego zdrowego i pysznego napitku. Miłośnicy korzennych smaków z pewnością docenią aroniówkę z imbirem i wanilią. Jest to nalewka z aronii bez gotowania. Do jej wytworzenia należy przygotować półtora kilograma owoców aronii, pół kilograma cukru, laskę wanilii, kawałek korzenia imbiru, litr wódki oraz 0,25 litra spirytusu.
Na początku trzeba umyć i osuszyć aronię. Do dużego słoika należy wsypać jagody, cukier, wanilię i imbir. Zalać składniki spirytusem i odstawić na trzy - cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie należy odcedzić nalewkę i pozostawić ją jeszcze na tydzień. Po upływie siedmiu dni można przelać aroniówkę do butelek i zakorkować. Napitek najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Nalewka z aronii: Czy warto ją pić?
Owoce aronii zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, które za sprawą alkoholu są z nich ekstrahowane, czyli wyodrębniane. Ponadto mocny alkohol opóźnia procesy rozpadu, dzięki czemu dobre dla zdrowia związki są zakonserwowane i oddziałują pozytywnie nawet po dłuższym czasie. Poza tym alkohol rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu przepływ krwi jest większy, a substancje zawarte w nalewce szybciej się wchłaniają. Jednak należy pamiętać, że aroniówka to mocny alkohol, toteż najlepiej pić go z umiarem.