Austriacka sałatka ziemniaczana

Z pestkami dyni.

Składniki na 4 porcje:

- 1,2 kg małych młodych ziemniaków,
- 4 łyżki pestek dyni,
- 100 g bekonu,
- pęczek rzodkiewki,
- 6 łyżek octu jabłkowego,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- łyżka średnio ostrej musztardy,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- łyżka oleju z pestek dyni,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki oskrobać wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 20 minut. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dwa plasterki bekonu odłożyć, resztę pociąć w paski. Cały bekon wysmażyć na patelni tak, aby był chrupki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Ocet, miód i musztardę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać olej rzepakowy. Ziemniaki odcedzić, większe poprzekrawać. Ziemniaki, rzodkiewki, pestki dyni, paseczki bekonu i sos wymieszać. Odstawić na chwilę, aby składniki przeszły sosem i nałożyć na półmisek. Skropić olejem z pestek dyni. Dekorować uprażonymi plasterkami bekonu.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia austriacka | sałatki | rzodkiewki | sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje