Składniki na 4 porcje: - 1,2 kg małych młodych ziemniaków, - 4 łyżki pestek dyni, - 100 g bekonu, - pęczek rzodkiewki, - 6 łyżek octu jabłkowego, - 2 łyżki płynnego miodu, - łyżka średnio ostrej musztardy, - 5 łyżek oleju rzepakowego, - łyżka oleju z pestek dyni, - sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 20 minut. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dwa plasterki bekonu odłożyć, resztę pociąć w paski. Cały bekon wysmażyć na patelni tak, aby był chrupki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Ocet, miód i musztardę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać olej rzepakowy. Ziemniaki odcedzić, większe poprzekrawać. Ziemniaki, rzodkiewki, pestki dyni, paseczki bekonu i sos wymieszać. Odstawić na chwilę, aby składniki przeszły sosem i nałożyć na półmisek. Skropić olejem z pestek dyni. Dekorować uprażonymi plasterkami bekonu. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal