Awokado: Kalorie, które odżywiają

Awokado zawiera składniki, które dla naszego zdrowia są po prostu bezcenne. I jest najbardziej kalorycznym owocem, jaki spożywamy.

Witaminy, w które obfituje awokado to: A, C, E - pełnią rolę przeciwutleniaczy
Witaminy, w które obfituje awokado to: A, C, E - pełnią rolę przeciwutleniaczy123RF/PICSEL

Dla porównania: 100 gramów awokado to około 160 kcal, a 100 gramów banana to niecałe 100 kcal. Warto o tym wiedzieć i jednocześnie warto zadbać, aby awokado było obecne w naszej diecie, oczywiście w rozsądnych ilościach. Mówię zdecydowane "nie" eliminowaniu produktów tylko dlatego, że są kaloryczne.

Zadajmy sobie pytanie, czy konkretny produkt nas odżywi, czy będzie tylko źródłem pustych, nic niewartych kalorii. A owoc awokado może się przyczynić do utrzymania ciała w zdrowej, dobrej kondycji. Nie sposób wybrać jednego składnika, który mógłby pełnić rolę świadka koronnego tego owocu. Awokado ma ich bowiem wielu i trudno dokonać gradacji. Zawiera luteinę i zeaksantynę, które dbają o dobrą kondycję naszych oczu.

Jest cennym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową kondycją serca. Jest też idealne dla układu nerwowego człowieka.

Chroni komórki

Witaminy, w które obfituje awokado to: A, C, E - pełnią rolę przeciwutleniaczy. Dają nam ochronę komórek, spowalniają proces ich starzenia, wykazują działanie przeciwnowotworowe. W ofercie tej zielonej, w kształcie gruszkowatej, rośliny znajdziemy również witaminy z grupy B. Osoby będące na dietach niskoenergetycznych najczęściej unikają tłuszczu w swoim menu.

Warto wiedzieć, że w średniej wielkości awokado jest około 40 gramów tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia, bogaty w kwasy omega 3 i omega 6, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Awokado pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka i jelit.

Ma zdolność poprawy wchłaniania substancji odżywczych. Praktyczna wskazówka: jeśli zjadamy jednorazowo ½ owocu, warto w tej drugiej części zostawić pestkę - spowolni ciemnienie miąższu. Jeśli awokado wkroimy do sałatki dłużej zachowa kolor, jeśli wrzucimy do niej również niejadalną pestkę, a owoc skropimy sokiem z cytryny.

Jak je przyrządzić?

Często gdy już raz sięgniemy po awokado, staje się ono częstym gościem na naszych talerzach. Znam jednak wielu, którym wciąż brak pomysłu na jego wykorzystanie. Kilka podpowiedzi, jak zacząć przygodę z awokado. Może być z powodzeniem stosowane do smarowania pieczywa. Zostawmy jednak ten wariant na później, gdy oswoimy się już ze smakiem tego owocu.

Jeśli ktoś docenia walory odżywcze, a nie całkiem jest zachwycony smakiem awokado, z powodzeniem może je zblendować np. z bananem czy gruszką. Smak awokado niknie wówczas i staje się niemal niewyczuwalny.

Taki owocowy mus może być elementem słodkiego podwieczorku. Wystarczy ugotować jaglankę czy komosę ryżową, pokroić ser mozzarella i całość zalać owocowym miksem. Ozdobić rodzynkami i białym sezamem. Dzieci będą zachwycone. 

Dla fanów smaku awokado zdecydowanie proponuję sałatki z jego udziałem. Świetnie sprawdza się z pomidorami (zwiększa przyswajalność likopenu), czosnkiem, natką pietruszki. Dodać możemy makaron gryczany, jajka czy tuńczyka. Poszukajmy najsmaczniejszego dla nas sposobu na awokado. Wybierzmy zdrową wersję tłuszczu.  

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie    

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas