Proteinowe jagodzianki w odchudzonej wersji. Sycą i smakują wspaniale

Jagodzianki w wersji "fit"
Osoby na redukcji, chcące zrzucić tkankę tłuszczową muszą ograniczyć nieco kalorie w diecie lub też więcej się ruszać. W innym przypadku proces chudnięcia raczej się raczej nie powiedzie. Z tego też względu u wielu osób pojawia się frustracja - mamy środek lata i na każdym kroku czyhają na nas pokusy - lody, desery, smakołyki z grilla no i oczywiście nie można nie wspomnieć o ulubionym, wakacyjnym wypieku Polaków czyli jagodziankach.

Trudno odmówić sobie drożdżowej bułeczki wypełnione owocami i posypanej kruszonką. Musisz jednak pamiętać, że zjadając nawet jedną w ciągu dnia (a zwykle na jednej się nie kończy) może się okazać, że przekroczysz swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Ponadto tradycyjne jagodzianki zawierają sporo cukru, są też przygotowywane z białej, pszennej mąki - wszystko to sprawia, że mają wysoki indeks glikemiczny i po zjedzeniu jednej czy dwóch będziemy mieć chęć na kolejną porcję lub inną niezdrową przekąskę. Na szczęście doświadczeni kucharze i dietetycy, którzy zajmują się sporządzaniem planów żywieniowych o obniżonej kaloryczności wiedzą doskonale, jak przygotować jagodzianki, które nie tuczą. Co zaskakujące, robi się je jeszcze szybciej niż te tradycyjne, a smakują naprawdę dobrze.
Te jagodzianki możesz jeść na diecie. Przepis krok po kroku
Przygotowując dietetyczne jagodzianki należy wziąć pod uwagę, że nie powinny one zawierać cukru - tu z pomocą przyjdzie jego zamiennik - ksylitol lub erytrytol. Dobrze by ciasto było bardziej sycące niż to tradycyjne i bogate w białko, którego ilość w codziennym jadłospisie podczas odchudzania jest istotna. Przedstawiamy przepis na bułeczki z jagodami, które nie zrujnują twoich marzeń o szczupłej sylwetce. Podobnych przepisów w sieci znajdziesz mnóstwo.
Składniki
- Twaróg chudy – 250 g
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej (lub owsianej)
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 2 łyżki erytrytolu (może być też ksylitol)
- 150 g jagód
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo do jagód: 1 łyżeczka ksylitolu, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz jagód należy ze sobą połączyć, z ciasta uformować 5 kulek i lekko je spłaszczyć.
- Następnie umieścić na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Spodem szklanki zrobić wgłębienia.
- Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z ksylitolem oraz skrobią.
- Do wgłębień w bułeczkach nałożyć jagody.
- Jagodzianki piec przez około 25-30 min w temperaturze 180 st. C.